Дълголетието винаги е било една от съкровените цели на мнозина. Но малцина са тези, които успяват да доживеят до 100, камо ли и до повече години.

В края на миналата седмица, на 25 юни, китайката Алмихан Сейти отбеляза своя 134-и рожден ден. Така се бори за титлите най-възрастен човек в Китай, но и в света.

В документите на дамата за рождена година е написана 1886. Те обаче трябва да преминат през установяване на автентичността, за да може със сигурност да се твърди, че рожденичката наистина е най-възрастният човек, живял някога на тази планета.

Ако информацията за дамата се окаже вярна, тя ще подобри с цели 17 години рекордa на Кане Танака, която през януари навърши 117 и стана истинският дълголетник на света. Предишната носителка на титлата е французойката Жана Луиз Калман, която умира през 2018 г. на 122 години.

Сейти е представител на общността на уйгурите - тюркска етническа група, обитаваща Северозападен Китай. Дори и рекордът да й се размине, тя със сигурност има с какво да се похвали - дълъг житейски опит и много роднини и приятели, които направиха и последния й рожден ден незабравим.

Сейти се омъжва през 1903 г., когато е само на 17. Със съпругът й осиновяват момче и момиче. Живее в три века и е преживяла две световни войни, пише Daily Mail.

Коста Рика, Никоя, полуостровът на столетниците и кои са основните стъпки към дълголетието

Трите основни стъпки към дълголетието

Не е само храна и стресът

И до днес тя е напълно с разсъдъка си, пее, свири и се забавлява наравно с другите. Казва, че е в прекрасно здраве, вижда и чува добре, за разлика от много други хора, по-млади от нея с десетилетия. Единственият й проблем е, че вече не може да ходи.