Полуостров Никоя в Коста Рика е един от районите в света с най-много столетници. Именно затова той е често посещаван от изследователи, които се опитват да си откраднат тайните за дълголетие на местните. И ето кои са те - прости и лесни, но много важни.

Движение

Днес сме свикнали на заседнал начин на живот, който е една от предпоставките за ранна смъртност. А редовното движение е един от ключовете към дълголетието. И дори не говорим за спортуване на професионално ниво.

Ежедневните разходки, кратка тренировка у дома преди работа или по-дълъг преход през уикенда помагат да засилим имунната система, да се чувстваме по-добре и ни предпазват от диабет и сърдечно-съдови заболявания, които също могат да ни скъсят живота.

Снимка 450773

Източник: iStock

Движение, движение, движение - в различни форми, според различните предпочитания, но редовно. И възрастта никога не бива да е оправдание, а по-скоро повод да се движим още и още.

Хранене

Ние сме това, което ядем. Затова ако искаме да влезем в графата на дълголетниците, трябва много да внимаваме какво слагаме в чинията си. Плодовете и зеленчуците са с предимство, както и рибата и пълнозърнестите храни. Преработените пък е добре съвсем да изключим, пише BBC.

Средиземноморската диета също е установено, че удължава живота, но е добре да наблягаме на морските дарове само ако сме сигурни в техния произход и дали са достатъчно пресни.

Снимка 381345

Източник: iStock

Социален живот

Но далече от социалните мрежи. Контактуването с хора и приятелските срещи са от изключително голямо значение за здравето и продължителността на живота. 

Гените, дълголетието и наистина ли е наследствено

Наследствено ли е дълголетието

И да, и не

Колкото повече качествени приятели имаме, толкова по-дълго ще живеем. Или поне това показва проучването на полуострова, където столетниците се събират ежедневно за песни и танци.