Може би сме от хората, които обичат да имат под ръка някоя друга бутилка, за да си правят коктейли, когато се съберат с приятели. Или не сме особени пиячи, но за сметка на това всеки ни носи и събираме много бутилки с различни видове алкохол.

И в двата случая е важно да знаем как да го съхраняваме правилно. Затова да видим някои насоки, които ни препоръчват от Business Insider.

Светлина и топлина

Да пазим като вампир от топлина и светлина, е златното правило за всички видове алкохол. За да съхраним алкохолните напитки (най-вече ликьори и вина) в най-чистия им вид, трябва да ги пазим на място, което поддържа сравнително хладна температура. Задължително е да избягваме високите градуси, например в близост до отоплителни уреди, както и естествена слънчева светлина.

Снимка 401798

Източник: iStock

Изследователи от Bacardi представят подробна информация за въздействието на светлината и топлината върху алкохола по време на събитие през 2015 г. Техните вътрешни тестове доказват, че топлината променя начина, по който се усеща вкусът на алкохола, като разрушава органичните му молекули, както и че светлината го кара да избледнява. 

Разбира се, това няма да ни натрови, освен ако не се консумира в огромни количества, но не е вид "стареене", за което дестилаторите и винопроизводителите работят с усърдие да създадат.

Отворените бутилки

На теория неотворените спиртни напитки и виното могат да се пазят с години, ако се съхраняват правилно. Спиртните напитки, като водката например, не се развалят, след като се отворят, но времето оставя своя отпечатък върху тях.

Снимка 401797

Източник: iStock

Не бива да подценяваме ефектите от окислението - въздействието на въздуха върху алкохола. Тъй като излагането на въздух може да убие някои от вкусовете на виното и спиртните напитки, трябва да вземем мерки (възможно най-плътното им затваряне), след като отворим бутилките и да не ги оставяме за дълго време.

И нека не забравяме, че колкото по-малко течност има в бутилката, толкова по-бързо ще се окисли. Дори неотвореното вино е изложено на риск от окисление. Хубаво е да държим бутилката вино хоризонтално поставена, за да се уверим, че коркът не изсъхва, не се свива и не пропуска въздух.

Отворените бутилки и хладилникът

Ако харесваме коктейлът Martini и обичаме да си го приготвяме от време на време, трябва да имаме едно наум и да не оставяме отворения вермут вън от хладилника. Същото важи за джина или водката, както и за по-сладките вина.

Снимка 401800

Източник: iStock

Тях трябва да съхраняваме добре затворени в хладилника, но и да не забравяме, че дори и там нямат същата трайност като неотворените бутилки.