Лятото е сезонът на боровинките и именно сега най-често ги консумираме много повече, отколкото през останалото време от годината.
Това е така не само, защото са много вкусни, но и защото са доста полезни. Да не говорим, че боровинките намират приложение и в някои коктейли.
Но по какъвто и начин да решим да консумираме малките плодчета, то е добре да се уверим, че сме ги измили добре.
Основната причина е, че по този начин ще премахне замърсявания, паразити и дори някои токсини, които може да са попаднали по боровинките, докато стигнат от фермата до нас.

Източник: iStock
Някои хора решават да действа по-радикално и да ги измият с дестилиран бял оцет, но в повечето случаи не е нужно да се престараваме чак толкова много. Също така използването на обикновен оцет може да повлияе върху аромата и вкуса на плодовете.
Как да измием боровинките правилно
На първо място трябва да прегледаме добре боровинките и отстраним всички онези, които са се смачкали или вече са се развалили.
След това поставяме плодовете в достатъчно голям гевгир и ги измиваме под студено течаща вода. Внимателно с ръце ги разместваме, за да се уверим, че до всяко едно плодче е достигнала вода.

Източник: iStock
Отцеждаме ги и трябва да ги подсушим хубаво, за да не се развалят и омекнат бързо. Най-лесният начин за подсушаване е като изсипем боровинките върху кухненска хартия и ги оставим за няколко минути върху нея. След това може да ги консумираме. Разбира се, може и да пропуснем частта с подсушаването.
Кога никога да не мием боровинки
Винаги трябва да измиваме точно толкова количество, колкото смятаме, че ще изядем. Но не бива да ги измиваме и след това поставяме мокри в хладилника. По този начин боровинките ще омекнат много по-бързо и ще се развалят.
Ако все пак не сме си преценили добре силите, и са ни останали измити боровинки, то трябва да хубаво да ги подсушим, преди да ги върнем в хладилника, пише MarthaStewart.com.