Вероятно за мнозина вино от цветя звучи не само екзотично, но и доста странно. Да наберем маргаритки или рози и от тях да направим любимата напитка - надали изобщо на някого би му хрумнало, че е възможно.
Оказва се, обаче, че не само е възможно, но и резултатът от подобен опит е много добър. Или поне така твърди Аалия Нитото, основателка на калифорнийската винарна Free Range Flower - която преобръща традиционните представи за виното, използвайки за направата му цветя като хризантеми, лавандула, роза и хибискус.
Още докато се обучава в колежа, Аалия се интересува от винопроизводство и билкарство и така открива, че може да прави вино от любимите си цветя. Първият ѝ експеримент е с лавандула.
"Процесът на производство на вино от цветя е много подобен на този на виното от грозде", казва Нитото пред Tasting Table. "Различно е само началото. Цветовете се мацерират (процес, при който се извършва запарване на пресни или сушени билки в растително масло), за да се извлекат есенциите на цветята. След това се добавя въглехидрат, който захранва дрождите и се следи нивото на киселинност. Останалата част от процеса е идентична с производството на вино от грозде."
Въпреки че виното от цветя, например от глухарчета или хризантеми, има известни традиции в САЩ и някои източноазиатски страни като Китай, с днешна дата то е доста позабравена напитка. Това се дължи най-вече на факта, че традиционно се е произвеждало на местно ниво от жени с нисък социален статус, поради което е липсвал престижът на елитните гроздови вина.
Виното от глухарче е и доста горчиво на вкус и това също обяснява защо производството му е преустановено - макар да е било популярно като тонизиращо и подобряващо храносмилането средство.
Free Range Flower произвежда вина предимно от лавандула, невен, роза, хибискус, фейхоа (цветове от ананас и гуава), червена детелина и шипки. Някои от тях са сезонни, а други се предлагат целогодишно.
Като цяло Нитото не се страхува да експериментира. От гамата ѝ цветни вина, шипковото вино е най-традиционната версия на цветно вино, докато останалите са резултат от нови, свежи похвати, които въвеждат старата традиция в съвсем нова ера.
И макар да се сблъсква с някои негативни отзиви от страна на винената индустрия, тя не се отказва и се бори за узаконяване на своите продукти. "Опитите на редица производителида се отърват от тази категория вина, за щастие, се оказаха неуспешни. Виното от цветя е стара традиция и ще направя всичко възможно да я възродя", допълва още Аалия.