328-годишен коняк е сертифициран като най-старият съществуващ. Бутилката 1696 Jules Robin Cognac принадлежи на нидерландския колекционер Ларс Янсен, който наскоро я открива сред огромния си запас от редки коняци.

Sidecar - класически коктейл с коняк и с произход, за който англичани и французи още спорят

Sidecar - коктейлът, за който англичани и французи още спорят

Тази класика не може без коняк

Той е с 24 години по-стар от предишния известен най-стар коняк, бутилка 1720 Caves Du Restaurant, собственост на виетнамския колекционер Нгуен Дин Туан Виет.

Този рекорд се базира на датата, на която конякът е дестилиран, а не бутилиран. Въпреки че рекордният коняк е дестилиран през 1696 г. - време, когато крал Луи XIV управлява Франция и крал Уилям III седи на английския трон, той не е бутилиран до около 200 години по-късно, някъде в края на 1880 г. или началото на 1890 г. от Жул Роба и Едмон Жоли.

Снимка 680528

Източник: iStock

Тяхната компания, кръстена на Роби, е основана през 1850 г., така че "1696", отпечатано върху бутилката, не е предназначено да представлява техния произход, а да обозначава годината на производство на реколтата на коняка.

След оттеглянето си от компанията в края на 1890 г., Жоли получава бутилката като подарък от Жул в знак на признателност.

Внукът на Жоли Едмон, изпаднал във финансови затруднения, го продава през 50-те години на миналия век на колекционера на коняк Пиер Де Ланоа, чието имение го продава през 2001 г. на друг колекционер, Кристиан Вигнерон, за да стигне накрая до Ларс Янсен през 2018 г. за 142 500 евро.

Възрастта на течността е потвърдена от Робърт М. Стърн, независим експерт по антично стъкло, вино и спиртни напитки. "Няма съмнение, че тази дата е предназначена да представлява датата на течността в гарафата. Фамилните предшественици на Жул основават компании за алкохол в средата и в края на XVIII век и скоро след смъртта на тези членове на семейството се създава компанията Jules Robin. Това може да обясни как този стар коняк е бил придобит от Jules Robin & Co."

5 от най-скъпите текили в света

5 от най-скъпите текили в света

Няколко наистина забележителни бутилки с още по-забележително съдържание

Бутилката е изработена от шлифовано оловно кристално стъкло в златна обвивка. Конякът все още е напълно запечатан с оригиналната течност и е подсигурен с оригиналния печат от корк и восък, който е покрит със златен лист, носещ името Jules Robin.

Снимка 680527

Източник: iStock

Според доклада на Стърн тапата и уплътнението са в добро състояние, изглеждат автентични и съвременни на производството на бутилката. Не показват и признаци на фалшифициране, пише Vine Pair.

Вино за половин милион - кои са най-скъпите вина в света

5 от най-скъпите вина в света

Ето кои заемат челните места

Стърн описва коняка като "наистина достойно за музей произведение", добавяйки: "Това е историческо. Това е може би най-необикновеният и очевидно най-красиво представеният съществуващ античен дух."