Текилата, духът на Мексико, е смела напитка, ферментирала от растението агаве. Въпреки че има репутация на парти алкохолна напитка, която е страхотна за коктейли, текилата се е развила драстично през годините, за да включва по-изтънчени и сложни вкусове, проправяйки си почетно място на луксозния пазар. Луксозните текили са едни от най-желаните бутилки за колекциониране, като се нареждат до най-добрите марки водка и скъпите марки джин.

Грешките, които допускаме като купуваме, поръчваме и пием текила

Опознай текилата, за да я обикнеш

Как се пие текила по мексикански

Най-скъпите текили са продукти от редки техники за стареене. Марките, които произвеждат тези смеси, ги бутилират в великолепно изработени гарафи, които са идеални за любителите на изискани спиртни напитки и ще изглеждат страхотно във всеки домашен бар. В крайна сметка тези текили са доказателство за отдадеността на най-добрите производители да поддържат най-старата дестилирана спиртна напитка в Северна Америка жива, като използват най-високите стандарти на майсторство. Да видим как изглежда челната петица на най-скъпите текили в света, подбрана от La Patiala.

5. Patrón En Lalique, Serie 2 - 7 500 долара

Patrón En Lalique, Serie 2 е второто сътрудничество на марката текила с Lalique, легендарният френски производител на стъкло. Заедно те създават перфектния бленд и бутилка. Текилата отлежава осем години в смес от френски дъб, американски дъб и шери бъчви. Има ярък, плодов аромат с нотки на ванилия и дъб, който се усеща мек и сладък на небцето. Кристалната гарафа красиво демонстрира яркия златист цвят на тази текила, допълнена със запушалка, която моделира емблематичната пчела на Patron.

4. Avión Hand-Selected Reposado With Custom Label - 13 680 долара

Тази луксозна текила е значим подарък за някой, който цени изисканите спиртни напитки. Всяка текила е отлежавала в бъчви от осем до единадесет месеца. Те са дестилирани от печено агаве и имат аромат на дъб, карамел и ванилия. Долавят се и прекрасни нотки на череша, круша, праскова, розови листенца и билки. Като допълнение, можем да поставим на бутилката по поръчка името или логото на нашата компания. За близо 14 хиляди долара на бутилка, поставянето на името или логото е най-малкото, което могат да направят.

3. Clase Azul 15th Anniversary Edition - 30 хиляди долара

Всяка бутилка Clase Azul 15th Anniversary Edition струва 30 000 долара, значително по-ниска цена от Tequila Ley .925 Diamante и Ultra Premium. Бутилките Tequila Ley имат високи цени, тъй като самите бутилки са изработени от благородни метали и скъпоценни камъни, а текилата в тях се оценява на 2500 долара. За разлика от това, 15th Anniversary Edition на Clase Azul се основава на рядкостта и дългото отлежаване на текилата.

За да отпразнуват повода, марката произвежда 15 бутилки смес от две отлежали текили. Първата текила е престояла в испанска бъчва от херес в продължение на 15 години, докато втората е отлежала шест години в португалска бъчва от порто и след това пет години в бъчва от американски бял дъб. В допълнение към дългия процес на стареене, уникалният дизайн на бутилката отличава тази текила. Clase Azul възлага на 15 мексикански художници да проектират и нарисуват ръчно керамичните гарафи. Всяка е в красива кутия с инкрустация от 24K злато. Марката продава цялата колекция за 450 000 долара и дарява печалбата на Fundación con Causa Azul A.C., благотворителна организация, която помага като финансира артисти.

2. Tequila Ley .925 Ultra Premium - 225 хиляди долара

През 2006 г. марката произвежда 33 бутилки от тази луксозна текила. Всяка бутилка струва 225 000 долара и се предлага в две версии: платина с бяло или жълто злато. Сместа в нея е дестилирана от 100% Blue Weber, първокласен сорт от растението синьо агаве. Отлежава шест години в дестилерията Hacienda La Capilla в Халиско, Мексико.

Текила, чаша за шампанско и защо това е най-подходящата чаша за алкохолната напитка

Досега сме пили текила напълно погрешно

Какво препоръчват професионалистите

1. Tequila Ley 925  Diamante- 3.5 милиона долара

Ето я и нея - най-скъпата текила в света. Съобщава се, че тази толкова скъпа и уникална текила все още не е продадена. Производителите твърдят, че има 6400 различни диаманта върху бутилката, за да помогне за подобряване на вкуса на текилата. Как точно, не ни е много ясно, но бихме опитали с удоволствие една чашка.