Страшните истории привличат хората още от древни времена - от митовете за жестоки богове през зловещите приказки на братя Грим до класици в жанра на ужаса като Х. Д. Лъвкрафт и Стивън Кинг. Ето три нови страховити заглавия, с които да отдадем заслуженото на предстоящия Хелуин.

3 фентъзи книги за уикенда от Николай Теллалов, Геновева Димова и Фонда Лий

3 фентъзи книги за уикенда

Подготвяме се за Хелуин

"Крадецът на трупове"

Робърт Луис Стивънсън си печели славата на детски автор с "Островът на съкровищата", но няколко години след него излиза "Странният случай на д-р Джекил и мистър Хайд" - мрачна готическа история, която залага някои темите, които по-късно се появяват и в разказите на Стивънсън като борбата между доброто и злото в човешката душа, и всевъзможните проявления на второто.

Снимка 688211

Източник: Колаж / Изток-запад

"Крадецът на трупове" е сборник с разкази, който развива тези теми, като ги преплита със свръхестественото - отмъстителни призраци, оживели трупове, демоти, еротични вампири и проклятия.

Изд. Изток-запад, 19.90 лв.

"Голяма книга на духовете"

Тъкмо за празника на Вси светии излиза енциклопедичната книга на Том Егеланд, познат на читателите в България със "Заветът на Нострадамус", "Евангелието на Луцифер", както и последно излезлия роман "Проектът Матусал".

Снимка 688209

Източник: Колаж / Персей

В "Голяма книга на духовете" героите са обикновени хора, които се сблъскват с паранормални същества и събития като върколаци, вампири, духове и призраци. Книгата е допълнена с цветните илюстрации на Мариус Ренберг, както и с богата енциклопедия на свърхестествените сили, от която ще научим повече факти за някои от най-известните чудовища по света.

Изд. Персей, 35 лв.

"Книга за изгубените неща"

12-годишният Дейвид не може да преживее смъртта на майка си, нито да се радва на новото семейство на баща му. Той прекарва голяма част от времето си в таванска стая, заобиколен от любимите си книги. В приглушения мрак на тавана книгите започват да му нашепват истории и Дейвид, ядосан на съдбата си, им се отдавна, като животът му постепенно се превръща в смес между фантазия и реалност.

Снимка 688210

Източник: Колаж / Прозорец

Момчето се озовава в свят на демони и герои, над който властва крал, чиито тайни са скрити в мистериозната "Книга на изгубените неща".

Изд. Прозорец, 20 лв.