Започваме плавно да влизаме в настроение за Хелуин с три нови фентъзи романа, от които току виж сме се вдъхновили за костюм за най-забавния есенен празник.

3 книги за уикенда от Себастиан Бари, Алис Мънро и Даниел Келман

3 книги за уикенда

Трима автори, които заслужават читателското ни внимание

"Да пробудиш драконче"

Далеч преди редица български автори да се посветят на фентъзи стила, поредицата "Драконче" на Николай Теллалов умело заплита българския фолклор с народните приказки и авторовото въображение, за да се появи свят, в който авторът би желал да живее (по собствените му думи).

Снимка 687086

Източник: Колаж / Ерове

Векове наред българските земи са обитавани от змейове, самодиви и таласъми. С появата на барута те изчезват, а малкото оцелели са се скрили дълбоко в клисури и гори. До 1996 г., когато един млад мъж успява да пробуди заспало драконче. Две години по-късно то е пораснало, а настоящето и миналото в чудната Долна земя започват да се преплитат.

Изд. Ерове, 20 лв.

"Мръсни дни"

В Черноград всяка Нова година започва не с желания, а с 12 ужасяващи денонощия, в които чудовища, призраци и духове се разхождат необезпокоявани по улиците. В този случай човек се нуждае от Практическия наръчник за справяне с чудовищата или от районна вещица или вещер наоколо, които да отърват кожата ти от развилнелите се кръвожадни страшилища по улиците.

Снимка 687085

Източник: Колаж / Сиела

Косара е точно такава вещица, която няма проблем с обикновените караконджули, но така и не се е научила да лъже на карти и не се сдобила със силата да победи Царя на чудовищата. Затова решава да избяга в Белоград, където всичко трябва да е спокойно. Оказва не съвсем такова и Косара е принудена да обедини сили с неблагонадеждния полицай Асен.

Изд. Сиела, 30 лв.

"Нефритен град"

Това е първата част от фентъзи трилогията на Фонда Лий "Сага за Зелената кост", спечелил Световната награда по фентъзи и финалист на не по-малко престижната награда Небюла.

Снимка 687084

Източник: Колаж / Колибри

Историята ни пренася на остров Кекон, където два престъпни клана са си разделили влиянието над него и контрола над нефрита - животворната сила, която дава власт и сила на притежаващите го. Появата на нова мощна дрога, която позволява и на чужденци да добиват контрол над острова, отключва война между фамилия Каул и фамилия Айт, която ще определи съдбата на целия Кекон.

Изд. Колибри, 30 лв.