Допреди година името на Ирмена Чичикова беше познато най-вече в пределите на България с многобройните ѝ роли в театъра и във филми като "Въздесъщият", "Доза щастие", "Не ме докосвай" и "Виктория". Но през 2023 г. ярката звезда на талантливата Ирмена изгря и на голямата сцена на Холивуд. Тя стана част от необикновената вселена на Marvel, след като получи роля в сериала "Тайно нашествие" на Disney+, където участва рамо до рамо с актьори като Самюел Л. Джаксън, Оливия Колман и Емилия Кларк.

Напълно заслужено, интересът към Ирмена се засили дори още повече и малко по малко започнахме да научаваме все по-интересни подробности за живота на актриса. Като факта, че "мога да пия неразредена домашна ракия, без да ми мигне окото", който ни признава с усмивка.

Но въпреки огромния скок в кариерата и неизменната промяна, произлизаща от него, Ирмена смята, че много неща си остават същите.

Снимка 683620

Източник: Miramar Film / Фотография Петър Драганов

"Мечтите със сигурност не са се променили, единствено смелостта и увереността понякога изчезват. И съм станала по-сурова по отношение на непрофесионализма, на неуважението, на безпардонността, с които понякога се срещам. Вярвам в силата на професията си и в отстояването на работна хигиена, в абсолютния професионализъм и етика."

След „Никога не е просто секс“ и „Чалга“ - многото лица на Елеонора Иванова

След „Никога не е просто секс“ и „Чалга“ - многото лица на Елеонора Иванова

Актрисата за Виктория от „Никога не е просто секс“ и какво е да работиш в женски екип

И макар че от малка си представя как е на сцената и на екран, Ирмена не крие, че през годините се е случвало да постави под съмнение решението си, пътя си - особено в България. Но точно трудностите, неравностите и несигурностите я карат да продължава напред. И най-вече любовта ѝ към това, което прави, към всичко, свързано с актьорската професия.

Снимка 683618

Източник: Miramar Film / Фотография Петър Драганов

Още от първата сценична изява - розата в училищна пиеса по "Малкият принц", Ирмена продължава да е все така целеустремена, редуваща своите малки моменти на търпение и нетърпение, които често се сменят, в зависимост от житейския момент, в който се намира, но и никога не се самоизключват.

Що се отнася до свободното време, актрисата признава, че напоследък не си дава такова за истинска, дълга почивка, в която да бъде напълно офлайн. Задължително обаче намира време да чете, да слуша музика. Винаги когато пътува (основно по работа), посещава изложби в местните галерии и музеи, а когато е в Лондон, неизменно гледа актуалните театрални представления.

Снимка 683621

Източник: Miramar Film / Фотография Петър Драганов

"Да обогатявам културния си живот ми носи безкрайно вълнение и вдъхновение", не крие актрисата. Точно както не крие огромното си възхищение към своя колега Андрю Скот. Следи кариерата му от много години, имала е удоволствието да го гледа отблизо на живо в няколко постановки, сред които Vanya, Present Laughter и Hamlet. Истински я впечатлява и една от последните му роли - тази в сериала Ripley от 2024 г.

За Ирмена Андрю Скот е един от най-забележителните театрални актьори. Затова и смята, че хора като него са истинско вдъхновение и мотивация да продължава да се развива и превъплъщава в различни образи. "Всяка следваща роля е най-трудната, което е най-хубавото чувство."

Така се случва и с Елена Футекова - последната й роля в новия български сериал "Тревожност" (от 29 септември по БНТ). Фокусът на продукцията е насочен върху психичното здраве, като пресъздава личните истории на хора, потърсили психотерапевтична помощ.

Част от сюжетите му са базирани на книгите "Агресията в семейството: Пътища за преодоляване" и "Тревожността - причини, смисъл, разрешаване" на д-р Огнян Димов, както и на действителни случаи от практиката на Иван Игов, описани от него за сериала.

Първи трейлър и премиерна дата на “Тревожност” - новият български сериал

Първи трейлър и премиерна дата на “Тревожност” - новият български сериал

Ето кога започва излъчването му по БНТ

Акцентът на "Тревожност" е върху общественозначимата тема за психичното здраве в съвремието ни - какво ви плени в сюжета на сериала и ви накара да участвате в него?

Първо и най-вече работата ми с екипа на Miramar Film, която е поредна за мен в последните няколко години. И възможността да се включа в проект, който е социално значим, и има за цел да бъде не просто добър сериал, а средство за комуникация, за осветляването върху теми, които все още по някакъв начин са табу за съвременното ни общество.

В България пренебрегваме и подценяваме значимостта на терапията при психолог - как и с какво допринася "Тревожност", за да насочи вниманието към психичното здраве?

Смятам, че сериалът задълбава изключително адекватно в много аспекти на менталното здраве и грижата за духа. Надявам се, че чрез силата на фикцията и актьорските превъплъщения, ще провокираме в реалния живот дискусии и по-голяма ангажираност към този проблем в обществото ни.

Снимка 683622

Източник: Miramar Film

Колко време имахте, за да се подготвите за ролята?

Всъщност имах ужасно малко време за подготовка. Снимките на сериала съвпаднаха с мои пътувания и учех текста си, докато бях в полет до другия край на света и обратно. А първото ми стъпване на терен беше буквално на следващия ден, след като се бях върнала от Америка. Имах чувството, че съм на друга планета. Но и това ме концентрира доста.

Запознайте ни с героинята ви - с какво ролята беше предизвикателство за вас?

Казва се Елена Футекова. Харесва ми, че колкото и да ѝ е трудно, има смелостта да заяви себе си, да оголи ранимите части от душата си и да конфронтира всичко, което я тревожи. Чисто работно, беше предизвикателство да снимам сцените си с Пенко Господинов почти в абсолютната им цялост, без прекъсване, сякаш наистина имаме сеанс в реално време.

Снимка 683623

Източник: Miramar Film

По какво героинята ви си прилича с Ирмена и по какво се различава?

По всичко и по нищо. Като всеки персонаж, с който се срещам.

От "Сън в лятна нощ" на BBC до "Бодигард" у нас - Манал Ел Фейтури, която замени Биг Бен за българската баница (и въобще не съжалявa)

От "Сън в лятна нощ" на BBC до "Бодигард" у нас - Манал Ел Фейтури, която замени Биг Бен за българската баница (и въобще не съжалявa)

Актрисата за трудностите в подготовката за мюзикъла "Бодигард", за емблематична роля на Уитни Хюстън и за работата с Орлин Горанов

Какво предстои оттук за вас?

Миналата година снимах в Созопол американски пълнометражен филм изцяло на английски, който беше селектиран нафестивала SXSW в Остин, Тексас, и беше купен за разпространение в Щатите от Metrograph - очаквам с нетърпение неговата официална премиера и тръгване по кината там до края на годината.

"Тревожност" започва на 29 септември от 21 ч. по БНТ