Колкото и интересен да беше март с всички любопитни новини и пикантни подробности около церемонията на Оскарите, нищо не може да се сравни със случилото се през нощта на 28-ия ден от месеца. А шамарът, който Крис Рок отнесе от Уил Смит, все още звучи в ушите ни.

Уил Смит и наказанието за Оскарите, което му бе наложено

Наказанието, което Уил Смит отнесе заради шамара

Последствията за актьора

Разбира се, с него дойдоха и разпалените дискусии, и провокативно полюсни гледни точки, и всеобщото разочарование. Така след напълно неочаквания обрат на Оскарите, не спирахме да чуваме думи като морал, чест, съпричастност, емпатия - всичките свързани с двамата актьори. А после... нищо.

И така, само допреди броени дни, когато се случи нещо също неочаквано. След месеци мълчание актьорът Уил Смит публикува видео, в което се извинява за постъпката си.

Естествено, не закъсняха и коментарите, и реакциите. При това както от "обикновени" хора, така и от редица специалисти - психолози, анализатори и дори политици.

Снимка 582639

Източник: GettyImages

Според семейния терапевт Джорджия Доу, извинението на Уил Смит е едновременно и "правилно", но и фалшиво.

"Роботизирано е, упражнявал го е, не усещам никакви емоции", казва тя. "Мисля, че за Уил това е защитен механизъм... но мисля, че отнема от онази искреност, която трябва да видим."

Нина Добрев, Крис Рок, Джейда Пинкет-Смит и коментарът й за постъпката на Уил Смит на Оскарите

Какво мисли Нина Добрев за шамара на Уил Смит

Актрисата даде и своя коментар

За Джорджия Доу най-големият проблем е, че от страна на Смит има много малко истинско разкаяние. "За да бъде извинението истинско, то трябва да е искрено", категорична е тя. Въпреки това, терапевтът признава, че извиненията на Уил към майката на Рок изглеждат по-искрени и по-малко инсценирани, пише Men's Health. 

В заключение Джорджия Доу смята, че актьорът се извинява по-скоро на феновете си, а не са семейството на комедианта. "Изглежда повече като ПР ход, отколкото като нещо, което е наистина истинско."

Часове след като видеото на Уил Смит видя бял свят, Крис Рок проговори за инцидента. Коментарът му не адресира видеото с извинението, но на всички им стана ясно за какво говори той.

"Всеки се опитва да бъде ш....а жертва. Ако всички се представят за жертви, никой няма да чуе истинските жертви. Дори да ме удари Suge Smith... Отидох на работа на следващия ден, имам деца", заявява той по време на стендъп шоу в Ню Джързи.

И иронично допълва, че "всеки, който казва, че думите нараняват, никога не е бил удрян в лицето", пише Thewrap.

Да, заболяло го е от шамара, но бързо се отърсил от ситуацията, защото на следващия ден е трябвало да продължи работата си. Не е отишъл в болница, нито е подавал оплакване в полицията. "Не съм жертва", категоричен е Рок.

В 23-секундното видео Уил Смит се извинява за действията си на Оскарите. 

"Крис, извинявам се. Поведението ми беше неприемливо... Тук съм винаги, когато си готов, за да поговорим", обръща се той към Рок. 

Снимка 582641

Източник: GettyImages

Уил Смит обяснява още, че се е свързал с комедианта, но е получил отговор, че все още не е готов за разговор. Щял да го потърси, когато реши...

Уил Смит, Джейда Пинкет Смит, Оскари 2022, шамарът в лицето на Крис Рок и защо всички са срещу актьора

Един за всички - всички срещу Уил Смит

Какво точно се случи на Оскарите

Какво ще се случи оттук нататък знае явно само Крис Рок. Но ще има ли примирие зависи и от двамата. А дали извинението заслужава Оскар както този, който Уил Смит спечели за "Методът "Уилиямс" на същата церемония, или е просто прах в очите, всеки може и сам да прецени.