Да спечелиш Оскар (все още) си е голямата работа. Постижение, с което всеки актьор по света би искал да се похвали. Макар да е много популярен и с десетки големи филми зад гърба си, Уил Смит до този момент не бе печелил най-престижната статуетка в света на киното.

Оскари 2022, Уил Смит, Крис Рок, Джейда Пинкет Смит и защо актьорът зашлеви колегата си

Защо Уил Смит удари шамар на Крис Рок

Цирк

Можеше да се похвали с две номинации за играта си в "Али" (2001 г.) и "В преследване на щастието" (2006 г.), но не и с награда. Е, на изминалата церемония по връчването на Оскарите Смит най-накрая успя да спечели за ролята си на Ричард Уилямс в "Методът Уилямс".

Но спокойно можем да кажем, че победата му бе помрачена и то не от кой да е, а от самия него. Защото в момента всички говорят не за наградата, не за филма, не и за играта му в него, а за шамара, който удари на Крис Рок...

Снимка 568490

Източник: GettyImages

А комедиантът правеше това, в което е най-добър - да пуска шеги. Пошегува се с Хавиер Бардем и Пенелопе Круз, казвайки, че на него му е най-трудно, защото и двамата са номинирани за Оскар, но ако съпругата му не спечели, и той самият няма това право. Бардем и Круз се засмяха и всичко беше точно по план. Тогава обаче на фокус дойде Уил Смит и по-точно съпругата му - Джейда Пинкет Смит.

Крис Рок се пошегува с късоподстриганата коса на Джейда, казвайки ѝ, че очаква да я види в продължение на филма "Редник Джейн" (1997 г.), в който Деми Мур влиза в главната роля и за целта се беше подстригала късо. Проблемът обаче с шегата на Рок е, че съпругата на Уил Смит не е избрала прическата си по модни или стилистични причини.

А защото страда от алопеция, заболяване, за което тя говори открито през миналата година, причиняващо обилен косопад. И така изложени фактите не са в ползва на комедианта, защото все си мислим, че е проява на (нека така да го кажем) лош вкус да се шегуваш със здравословното състояние на някого.

Тук идва обаче въпросът дали Крис Рок въобще е знаел за ситуацията около Джейда Пинкет Смит. Но очевидно шегата си я е бивала, защото камерите показаха за кратко реакцията и на Уил, и на Джейда. И те бяха коренно различни. Актьорът се засмя, докато на съпругата му не ѝ стана нито смешно, нито приятно от чутото.

И след като видя, че не ѝ смешно, а по-скоро обидно, реши да вземе нещата в свои ръце. Буквално. Качването му на сцената и зашлевяването на шамар на Рок не реши проблема. Дори напротив - създаде такъв. В социалните мрежи много хора започнаха да се изказват срещу Уил Смит и постъпката му, защото тя реално си е чиста форма на агресия.

Недопустима агресия и то при положение, че въпросната шега идва от комедиант, който си изкарва прехраната, разказвайки смешни истории и осмивайки по някога дадени хора. С две думи, Крис Рок е казал всичко това, за да се пошегува и разсмее зрителите, а не за да нарани или обиди Джейда Пинкет Смит.

Снимка 568495

Източник: GettyImages

От друга страна обаче, има хора, които защитават постъпката на Уил Смит, макар и да се явява в ролята на агресор. Тифани Хадиш например каза, че не е виждала по-хубаво нещо през живота си. И се съмняваме, че визира самия шамар, а по-скоро това, което стои зад него - един съпруг, който инстинктивно защитава честта на любимата си жена.

От Dmarge написаха дори, че мъжете никога няма да станат по-добри с примери като този, който Уил Смит даде пред цял свят. И сме напълно съгласни, че агресията в каквато и да било форма е недопустима и не е решение на нито един проблем. Самият Уил Смит го осъзна само за около 30 минути след въпросния инцидент.

В речта при получаването на първия в кариерата си Оскар актьорът се извини за постъпката си. Но направи впечатление (и то може би лошо), че не се извини директно на Крис Рок. Все пак го стори часове по-късно през профила си в Instagram.

"Насилието във всичките му форми е отровно и разрушително. Поведението ми беше неприемливо и непростимо. Шегите за моя сметка са част от работата, но шегата за медицинското състояние на Джейда беше твърде тежка за мен и реагирах емоционално", написа Смит.

Снимка 568489

Източник: GettyImages

В изявлението му се казва още, че е засрамен от действията си и те не кореспондират с човека, който иска да бъде. Актьорът е съгласен, че няма място за насилие в свят, който трябва да се уповава на любов и доброта. Сега обаче предстои да разберем какво ще се случи с него.

И не, не говорим за някакви законови последствия, защото Крис Рок още същата вечер е отказал да подаде жалба срещу колегата си. Не и за всички мемета, които вече заливат социалните мрежи. А за станалата модерна през последните години култура на отмяната.

Кариерите на не един и двама актьори пострадаха (или бяха напълно унищожени) в следствие на обвинения за насилие срещу тях. Сега дори се пуснаха слуховете, че Академията за филмово изкуство, която раздава Оскарите, може да отнеме наградата, спечелена от Смит. 

Джейда Пинкет Смит, алопецията и какво сподели за косопада актрисата

Джейда Пинкет Смит не крие трудностите си

Актрисата отново не спестява нищо

Е, при Уил Смит няма какво да се доказва, защото всички видяха какво направи. Може би ако беше футболист, това нямаше да се случи, защото щеше да се качи на сцената и да започне да се бута в Крис Рок, очаквайки някой да ги разтърве. Или както гласи един статус от социалните мрежи - ако Оскарите бяха в България, Уил Смит щеше да удари жена си.

В крайна сметка е факт, че действията му са неприемливи в едно цивилизовано общество, което не иска да се уповава на агресия, за да решава проблемите и изразява емоциите си. Но е и факт, че Уил Смит (като всички нас) е човек, който притежава въпросните емоции, а те понякога се оказват по-силни от разума, възпитанието и етикета.