На 19 май, неделя, принц Хари и годеницата му Меган Маркъл ще се врекат във вярност преди хиляди гости и още милиони зрители по целия свят. Когато говорим за сватба на кралска особа, съществуват редица правила, които са затвърдени с годините и венчавките.

Те бяха публикувани на официалната страница на кралския двор дни преди голямото събитие. Ето какво знаем, че почти със сигурност ще се случи в Уиндзор след броени дни. Разбира се, изненади винаги можем да очакваме.

Букет

За къде е една булка без своя малък, кокетен букет. Кралицата и Кейт Мидълтън се придържаха към традицията да имат клонки от мирта сред избраните цветя. Растението, наричано и Цвете на богините, символизира любов, невинност и плодовитост. За първи път намира място в букета на кралица Виктория.

Сватбеният букет на Кейт Мидълтън

Източник: GettyImages

Сватбеният букет на Кейт Мидълтън

Пръстени

За роклята на Меган Маркъл разбрахме много, а нещо за халките? По стара традиция, приложена на не една и две кралски сватби, бижутата се изработват на 21-каратово злато от Уелс. В състава на халките има и съвсем малък процент сребро. Халката на кралица Елизабет Втора например тежи цели 36 грама. А тези на Хари и Меган ще видим в неделя.

Целувка

Тази традицията е доста по-модерна. Наложена е на сватбата на принц Чарлз и принцеса Даяна през 1981 г. А след броени дни по-малкият им син също ще целуне своята вече законна съпруга на терасата на замъка Уиндзор на фона на бурните възгласи на гостите в двора.

Сватбата на принц Уилям и Кейт Мидълтън

Източник: GettyImages

Сватбата на принц Уилям и Кейт Мидълтън

Портрет

Преди дни стана ясно, че официален фотограф на кралската сватба ще бъде Алекс Любомирски. Той засне и фотосесията им при обявяването на годежа. Очаква се след сватбата да бъдат пуснати в продажба картички с лика на младоженците. Също така, кралското семейство ще се събере за портрет, който ще влезе в историята заедно с предишните подобни сватбени фотографии.

Униформа

По стара кралска традиция, младоженецът носи униформа на сватбата си. Очаква се принц Хари да бъде облечен като капитан от кавалерията.

Армията

В подготовката за сватбата са ангажирани повече от 250 членове на въоръжените сили, които ще изпълняват различни церемониали по време на дългата процесия. 

Снимка 356284

Източник: GettyImages

Тортата

Традиция е кралската сватба да не минава без плодова торта. Както стана ясно преди време, Хари и Меган са се спрели на свеж сладкиш с бъз и лимон. Това ще им позволи да изпълнят и друга традицията - парчета от тортата да не се сервират на самата сватба пред стотиците гости, а след това да се разпращат по пощата заедно с благодарствено писмо.

Портокалов цвят

Малките, ароматни, бели цветчета се прокрадват чрез различни детайли в повечето кралски сватби през годините. Къде като част от цветната украса, където като декорация на главата на булката или на нейната рокля. 

Ето къде ще живеят принц Хари и Меган Маркъл

Ето къде ще живеят принц Хари и Меган Маркъл

Вече като семейство

При Меган Маркъл се очаква портокалът да присъства под формата на аромат - част от съставките на ексклузивния парфюм, който са създали специално за сватбата.