В събота, 19 май, принц Хари и Меган Маркъл се врекоха във вярност пред погледите на милиони. Всички детайли около пищната церемония вече са коментирани, всички тайни - разкрити. Но един акцент, останал по-встрани, също заслужава да му отредим достойно внимание. 

Това са колите, които използвани по време на кралската сватба. Безспорно са уникални и, отново безспорно, ще влязат в историята. Най-малкото заради стотиците снимки, на които са запечатани. Нека им хвърлим един поглед.

Rolls-Royce Phantom IV

С него Меган Маркъл пристигна от хотела в замъка Уиндзор. Колата е произведена през 1950 г. и има прелюбопитна история. Създадена е специално за Елизабет Втора - около година преди да стане кралица. Това е първият й семеен автомобил с принц Филип.

Снимка 358063

Източник: GettyImages

От завода излизат само 18 бройки Phantom IV, от които днес са останали 16. Всички са имали честта да возят кралски особи.

Последният път, когато видяхме този Rolls-Royce, бе на сватбата на Уилям и Кейт през 2011 г. Другите 15 автомобила от този модел се намират в различни музеи по света и отдавна не са в движение.

Снимка 358062

Източник: GettyImages

Bentley State Limousine

Официалният автомобил на кралица Елизабет Втора. Получава го като подарък от производителя за златния си юбилей - 50 години на трона. И до днес колата служи вярно на монархията и отговаря точно на изискванията, които има собственичката.

Лимузината с 400 конски сили под капака предлага достатъчно пространство, светлина и комфорт, за да се чувстват пасажерите царски. Разбира се, колата е с най-висока степен на защита и е изцяло бронирана.

Снимка 358056

Източник: GettyImages

Jaguar E-Type Concept Zero

Това е автомобилът, с който Хари и Меган се отправиха към вечерния прием като съпруг и съпруга. Моделът е от 1968 г., но, както пояснява Daily Mail, е преработен, за да се движи на ток.

Осен красива, колата е и бърза - ускорява от 0 до 100 км за 5.5 секунди. Тя също така не е с десен волан, каквито се карат във Великобритания. Предишният собственик на единствения по рода си Jaguar е музикантът от групата Jamiroquai Тоби Смит, който почина миналата година.

Снимка 358061

Източник: GettyImages

Колата, която Енцо Ферари определя като най-красивата на света, се оценява на 350 хиляди паунда. Не е ясно обаче кой точно е настоящият й собственик.