От тази нощ на земята има още една република - на 29 ноември Барбадос обяви, че кралица Елизабет II повече няма да е държавен глава на страната. Това стана на официална церемония в Бриджтаун, уважена от принц Чарлз и Риана.

Снимка 555465

Източник: GettyImages

Присъствието на поп звездата не е случайно - доскоро тя беше глобален посланик на родината си, а от днес Риана вече е "национален герой" на Барбадос.

Това обяви премиерът на страната Миа Мотли в кратка реч, която посочи и основните качества, заради които островът се гордее с Риана: "творчеството й, дисциплината й и, най-вече, изключителната й отдаденост към родната й страна".

Принц Чарлз също изнесе кратка реч, в която каза, че създаването на републиката е ново начало. "От мрачните дни в миналото и жестокостите на робството, които завинаги ще останат в историята ни, до днес хората на тази земя сами коват съдбата си с невероятна упоритост".

Елизабет II също изпрати поздравите си към младата държава, която винаги ще има "специално място" в сърцето й, цитират я ВВС. 72-годишната Сандра Мейсън, която досега беше губернатор на острова, става първият президент на Барбадос