Случващото се в Израел и Ивицата Газа в последните 20 дни накара редица световни лидери и известни личности да изкажат позицията си за военния конфликт. Всички видяхме множество ужасяващи кадри в социалните мрежи, а вниманието е насочено най-вече върху терористичната организация "Хамас" и зверствата й на израелска територия.

Израел срещу "Хамас" - всичко, което трябва да знаем за войната, която се води

Всичко, което трябва да знаем за войната между Израел и "Хамас"

Военните действия продължават, точно както продължават да умират хиляди невинни

Този тип отразяване на събитията обаче явно не е достатъчно прозрачно и справедливо според кралица Рания. Съпругата на йорданския крал, която е с палестински корени, даде интервю за CNN, в което открито критикува подкрепата на Америка за ответните удари на Израел и заяви, че има "двоен стандарт" в глобалното съчувствие към жертвите на войната.

Рания, която е израснала на Западния бряг, е категорична, че конфликтът е започнал много преди "Хамас" да убие хиляди израелци на седми октомври. "Това е 75-годишна история - история за огромна смърт и изселване на палестинския народ". Тя подчерта, че осъжда убийствата на невинни израелци, но и пита защо ответните удари на Израел не попадат под същото внимание и не се изразява същото съчувствието и към палестинците.

Снимка 639184

Източник: GettyImages

"Казват ли ни, че е грешно да убиваме семейство, цяло семейство, с оръжие - но е добре да ги обстрелваме до смърт? Имам предвид, че тук има очевиден двоен стандарт. И това е просто шокиращо за арабския свят", каза тя. И пояснява, че информацията за закланите израелски бебета и деца всъщност не е официално потвърдена.

"Това са правилата на войната и те трябва да важат за всички. Да, има шок и имаше осъждане. Но защо няма еднакво осъждане на това, което се случва сега", пита отново кралица Рания. А в отговор журналистката я попита как се е чувствала след атаките на "Хамас" на седми октомври "като арабка, като палестинка, като майка, като човешко същество".

А кралица Рания отвърна, че дори не може да опише дълбочината на "скръбта, болката и шока", които изпитват в Йордания заради случващото се. Тъй като "нейната страна" е дом на най-голямото палестинско население в света, всички са обединени от скръбта, независимо от произхода си.

Снимка 632485

Източник: Instagram / queenrania

Тя нарече убийствата на палестинци "кланица" и е възмутена, че се обрисуват просто като израелска "самоотбрана". "Просто искам да напомня на света, че палестинските майки обичат децата си точно толкова, колкото всяка друга майка в света", добави още.

анкета

Заслужават ли смъртни заплахи известните личности, заели позиция в конфликта между Израел и Хамас?

Виж резултати

Не, всеки избира на чия страна застава 44.1%

Когато заемаш страна, трябва да си готов за всичко 18.8%

Стига насилие, стига заплахи 33.2%

И аз имам мнение, да смее някой да ме заплаши 4.0%

Категорична е, че арабският свят е разгневен от лицемерието на Запада и осъди "оглушителното мълчание" спрямо бомбардировките над Газа. Кралица Рания припомни и че пактът на Омар в исляма нарежда на мюсюлманите да уважават човешкия живот. Според нея Израел е нарушил и резолюциите на ООН и е пренебрегнал международното право.

Ужасът от нападанието на Хамас над Израел - няколко разказа на очевидци

Ужасът от нападанието на Хамас над Израел - няколко разказа на очевидци

Когато не искаш, но ставаш свидетел

"Сега има свръх фиксация върху Хамас заради всичко, което се случи през последните няколко седмици", каза тя. Но според нея това е проблем, който започва много преди "Хамас" и ще продължи и след него. "Това е борба за свобода и справедливост и това трябва да се чуе", завършва кралица Рания.