Хамас нападна, Израел обяви война, хиляди загинаха или бяха ранени, а това е едва петият ден. И докато на нас все още ни е трудно да повярваме, че такива войни продължават да се случват, няколко очевидци разказват за ужаса на случилото се.

Жена описва сцени на ужасяващи кръвопролития, след като нейният кибуц (селскостопанска комуна в Израел, с общо имущество и равенство в труда и потреблението) е нападнат от бойци на Хамас в събота, 7 октомври.

59-годишната Естер Маркъс, която напуска Лондон и заживява в Израел през 1984 г., се крие в Алумим - кибуц на около 3 км от границата с Газа, в продължение на 27 часа, докато въоръжени охранители се бият с Хамас.

"Имаме собствена група, мъже на възраст между 20 и 40 години, които са специално обучени да бъдат нещо като цивилни армии. Те са тези, които спасиха живота ни", казва социалният работник и терапевт, припомняйки си момента, в който малко преди 6 сутринта в събота завиват сирените на спешна помощ.

Тя, съпругът й и техните възрастни деца и семействата им, включително две бебета, се скриват заедно и чакат ужасът да спре.

"Изгасихме осветлението, нямахме храна, някои хора трябваше да използват въпросната стая, в която се укриват, и като баня. През цялото време чувахме стрелба отвън." Над главите им прелитат ракети, докато семейството се опитва да накара двете бебета да останат тихи.

"Това продължи с часове и през цялото време, докато бяхме вътре, тази група мъже просто стреляха по терористите, които се опитваха да проникнат в нашия кибуц. Те убиха редица терористи."

Гал Гадот и позицията ѝ за случващото се в Израел

Позицията на Гал Гадот за случващото се в Израел

Ето какво написа актрисата

Израелските отбранителни сили сменят импровизираната армия на кибуца в неделя, когато на Маркъс ѝ е казано, че тя и семейството й ще бъдат евакуирани.  Когато най-накрая напускат помещението в 15 ч. на този ден, тя научава, че 17 тайландски работници в кибуца са били убити от Хамас. "Нашите работници бяха избити, застреляни", казва тя. "Просто е ужасно."

Жената разказва, че много от мъжете добоволно стават част от армията, за да помагат, а много са призовани. Маркъс разказва, че познава жена с две деца, които са били отвлечени, деца, които са гледали как родителите им са застреляни и домове, които са били опожарени.

"Толкова е страшно и мъчително, но за всичко това сме толкова благодарни, че сме живи. Загубихме толкова много хора. Избрахме да живеем тук и да бъдем част от това тук и признавам, че Израел е моят дом, но никога не съм виждала нещо подобно."

Защо Миа Халифа подкрепя Хамас в конфликта с Израел

Защо Миа Халифа е на страната на Хамас, а не на Израел

Родената в Ливан бивша порно звезда има мнение по въпроса

Друга жена - 29-годишната Ноа Биър, която израства в Обединеното кралство, но сега живее в Тел Авив, говори за "чистия ужас" да се изправи лице в лице с стрелец от Хамас, докато бяга от фестивала Supernova. Биър, която има семейство в Манчестър и работи в музикалната индустрия, е с диджей, когато екстремисти нахлуват на фестивала.

"Честно казано, не мислех, че ще успея. Чистият инстинкт ни измъкна. Около три минути след като ни казаха да се махнем от района, бях в кола с диджея. Имахме голям късмет да разполагаме с кола във ВИП секцията и фактът, че бяхме с раници и нямахме палатки, ни позволи да си тръгнем много бързо", казва тя пред BBC.

Двамата карат няколко минути, преди да се натъкнат на блокада от въоръжени мъже. "Израелските войници носят зелени жилетки, а тези имаха черни. Тогава разбрах, че не са войници. Бяха навсякъде около нас, заобиколиха изцяло колата. Започнаха да стрелят по нас. Те просто стреляха по нас като луди", споделя Биър. 

Много ранени хора се приближават към колата им и двамата с джиджея успяват да помогнат на трима души да избягат, като ги завличат и вкарват в автомобила, включително жена, която е простреляна в крака. "В момента, в който се разминахме от стрелбата, единственото нещо, което имах в ума си, беше да закарам ранените в болницата", споделя тя.

Лени Кравиц и песента, с която отговори на войната в Близкия Изток

Лени Кравиц за войната в Близкия Изток

Зае ли страна музикантът

Външният министър на Обединеното кралство Джеймс Клевърли каза, че "значителен брой" британско-израелски двойни граждани са били въвлечени в конфликта, добавяйки, че му е "неудобно" да дава точни числа поради бързото развитие на ситуацията. Сред загиналите има най-малко трима британци.

20-годишният Натанел Йънг служи в израелската армия, когато е убит при изненадващото нападение в събота. Семейството на фотографа Дан Дарлингтън казва, че се страхува, че той е мъртъв. 57-годишният Бърнард Коуън, който израства в Глазгоу, но живее близо до границата с Газа, също е починал според семейството му. Джейк Марлоу, който се мести от Лондон в Израел и е част от екипа по сигурността на фестивала, също липсва. 30-годишният Дор Шафир от Обединеното кралство, който сега живее в Израел, остава в неизвестност след посещение на музикалния фестивал, но годеницата му Савион е открита мъртва, разкрива Guardian.