Кралица Елизабет и нейното семейство отбелязва едно от най-големите кралски събития - платинения юбилей за 70-годишното ѝ управление на Великобритания и Общността на нациите.

Tree of Trees, платиненият юбилей на кралица Елизабет и специалното дърво пред Бъкингамски дворец

Висящата гора на кралица Елизабет

Още едно специално събитие за платинения юбилей

Събитието е вълнуващо не само заради дълго подготвяните и очаквани тържества по повода, но и заради първата публична поява на Елизабет от много време насам.

Нейно Величество ще се включи, заедно със семейството си, към една от най-характерните кралски традиции - Trooping the Colour. Появата на балкона на Бъкингамския дворец не се е случвала от 2019 г. заради пандемията от COVID-19.

Снимка 576150

Източник: GettyImages

Непосредствено преди началото на празничния уикенд, се оказва, че Елизабет отново е променила част от плановете си, свързани със празника. Тя обяви, че няма да се включи в днешния парад на Кралските военновъздушни сили.

Снимка 576151

Източник: GettyImages

Това бе официално потвърдено преди ден от Бъкингамския дворец, с допълнение че задълженията ѝ ще бъдат поети от престолонаследника принц Чарлз, който ще инспектира войските от името на майка си. И ще бъде придружаван от сина си принц Уилям и сестра си принцеса Ан.

Снимка 576147

Източник: GettyImages

Още миналата седмица, 39-годишният принц Уилям, като носител на почетната длъжност полковник от полка, бе натоварен със задачата да наблюдава генералната репетиция за парада и да оцени войските преди голямото им представяне.

Над 1000 униформени войници, 200 коня и 400 музиканти ще бъдат част от парада, чрез който ще демонстрират военна прецизност, конна езда и, разбира се, много музика и фанфари.

Снимка 576149

Източник: GettyImages

Непосредствено след това кралицата ще отдаде своя поздрав на балкона на двореца. Явно в основата на ограничените появи на Елизабет е нейната трудна подвижност и цялостното ѝ здравословно състояние в последните месеци.

Много членове на кралското семейство, сред които Кейт Мидълтън, Камила, херцогинята на Корнуол, принц Едуард и Софи, графиня на Уесекс и техните деца се включват в парада, придвижвайки се с карети.

Снимка 576148

Източник: GettyImages

Въпреки че принц Хари и Меган Маркъл няма да се появят на парада или на балкона, те ще наблюдават случващото се от личния кабинет на генерал-майора на войските, при това "с голям интерес" както съобщи техен говорител. А в петък, 3 юни, ще присъстват на благодарствената служба в катедралата Свети Павел, припомня People.

Кралица Елизабет, Ед Шийрън, платиненият юбилей и какво ще включва церемонията

Платиненият юбилей на Елизабет: 4 дни яли, пили и се веселили

Всичко, което знаем за церемонията

Освен Хари и Меган, принц Андрю също ще бъде само страничен наблюдател на събитията, а причина затова е секс скандалът, в който името му бе замесено в последно време.