Не е лесен животът на Елизабет Втора в последно време. Налага ѝ се да преживява много неща - здравословни проблеми с COVID-19 и необходимостта да се справя с постоянните скандали (последният от които този със сина ѝ, принц Андрю), съпътстващи живота на кралското семейство. Въпреки това 95-годишната кралица успява винаги да пребори житейските неволи.

Кралица Елизабет Втора и положителната ѝ проба за COVID-19

И кралица Елизабет Втора с COVID-19

Ето и какво е състоянието ѝ

Причината за това вероятно е не само опитът придобит от дългия житейски път, но и съветите, които са давали най-близките ѝ хора през годините. Кралицата признава, че един от най-ценните е от нейната майка. А именно - че трябва да гледа на живота винаги откъм положителната му страна, колкото и трудно да е това понякога.

"Най-ценният урок, който тя научи от собствената си майка, още в ранните си житейски години, беше да се съсредоточи върху положителното", казва кралският биограф Сали Бедел Смит в интервю за последния брой на People. "Във всичко може да видиш и лошото, и доброто. Това е въпрос на избор. И кралицата винаги е била много добра в своя избор."

Снимка 564711

Източник: GettyImages

Умението ѝ да отстоява житейските проблеми се прояви за пореден път съвсем наскоро - когато Елизабет Втора направи своята първа официална публична поява от доста време насам. Това се случи само ден преди 6-ти февруари - денят, в който тя отбелязва своята 70-годишнина от изкачването си на престола. Тогава тя бе домакин на прием в Sandringham House, една от кралските ѝ резиденции в Норфолк, Англия.

По време на приема тя демонстрира чудесно чувство за хумор, усмивката не слиза от лицето ѝ, според очевидци, и като цяло е била в блестяща форма.

Кралица Елизабет Втора, принц Андрю, делото за сексуално насилие и кой ще плати сметката

Колко ще струва делото срещу принц Андрю на кралицата

До каква договорка стигнаха

И, все пак, стресът от скорошните събития няма как да не даде своите отражения, казва кралският вътрешен човек. "Това е тежък момент за монархията. Не съм познавал толкова бурни времена като настоящите."