Дни след като крал Чарлз бе изписан от The London Clinic, където претърпя операция на простата, от Бъкингам съобщиха нови притеснителни новини за монарха. В официално изявление, разпространено тази вечер, се казва, че той е бил диагностициран с рак. 

Крал Чарлз и изписването му от болница след операцията на уголемена простата

И Чарлз се прибра у дома

Още добри новини от двореца

От написаното става ясно, че по време на претърпяната наскоро процедура, свързана с доброкачествено уголемяване на простата, е бил забелязан друг медицински проблем, който е "предизвикал безпокойство" в медиците. След проведени тестове се е установило, че става дума за "форма на рак".

Крал Чарлз веднага е започнал необходимото лечение в лондонската болница, като докато продължава то, ще бъдат отложени всички негови официални ангажименти. Монархът обаче ще продължи да се занимава с държавните дела и официалните документи, се твърди още в изявлението.

В подобни случаи, когато монархът не е в състояние да изпълнява служебните си задължения, има конституционен механизъм, според който могат да бъдат назначени държавни съветници, които да го заместват. В момента това могат да са  кралица Камила, принц Уилям, принцеса Ан и принц Едуард. Принц Хари и принц Андрю вече не могат да бъдат призовавани.

Уточнява се, че крал Чарлз е избрал да сподели с всички диагнозата си, за да предотврати спекулации по темата, както и с надеждата за повече разбиране към всички хора по света, които като него са диагностицирани с рак.

Снимка 652251

Източник: GettyImages

Не става ясно обаче точно къде е открито злокачественото образувание, нито в кой стадий е. От BBC поясняват, че не е рак на простата. Според медията, монархът е информирал и двамата си синове за болестта. Принц Уилям е в непрекъснат контакт с него, а принц Хари още следващите дни се очаква да се прибере на Острова, за да се срещне с баща си.

Крал Чарлз в болница - какво знаем за процедурата за  уголемената му простата

И Крал Чарлз постъпи в болница

По стъпките на Кейт Мидълтън

Крал Чарлз не пропусна да благодари на лекарите, които се грижат за него, за бързите и адекватни действия. Защото, както знаем, колкото по-рано се открие ракът, толкова по-ефективно е лечението му. Затова и той е "напълно позитивен" за лечението и очаква с нетърпение да се върне с пълни сили към изпълнението на обществения си дълг, се казва още в изявлението.