Кинофестивалът в Кан 2024 е поредното бляскаво звездно събитие, което няма да мине без почерка на случващото се в политически план по света. Докато на след MET GALA последва бойкот на известни личности заради неглижирането им на случващото се в ивицата Газа и ненужното парадиране с лукс, сега вниманието е обърнато към една друга личност.

Филмовият фестивал в Кан - звезди, блясък и едно куче

Филмовият фестивал в Кан - звезди, блясък и едно куче

Откриването в няколко снимки

Мохамед Расулоф е ирански режисьор, който е един от претендентите за Златна палма. В навечерието на откриването на фестивала той сподели в социалните мрежи, че е напуснал родината си само дни след като е бил осъден на осем години затвор за престъпления срещу сигурността. А причина за присъдата му станаха неговите документални филми, които съдът определи като "примери за тайно споразумение с намерението да се извърши престъпление срещу сигурността на страната".

Това напускане може да се определи по-скоро като бягство, защото няма позволението на властите. Неговият паспорт е бил конфискуван още през септември 2017 г., с което му е било забранено да напуска Иран. Расулоф бе обект и на много други санкции, а управляващите дори го подложиха на натиск да оттегли филма си The Seed of The Sacred Fig, който ще бъде прожектиран като част от фестивалната програма в Кан и ще се бори за награда, пише France 24.

"Благодарен съм на моите приятели, познати и хора, които любезно, безкористно и понякога рискувайки живота си, ми помогнаха да изляза от границата и да стигна до безопасно място по трудния и дълъг път на това пътуване", написа режисьорът в профила си в Instagram, без да посочва настоящото си местонахождение.

Кан 2024: филмите, за които всички говорят

Кан 2024: филмите, за които всички говорят

Кратък обзор на 10 филма, които привлякоха вниманието (не само нашето)

Не закъсняха обаче и предположенията, че той ще се появи на представянето на филма си на 24 май, с което ще влезе в още по директен сблъсък с иранската държава и ще й се противопостави пред целия свят. А адвокатът на Мохамед Расулоф потвърди пред AFP, че той наистина ще се появи на червения килим, поемайки всички рискове и последствия от това свое действие. Ако, разбира се, нещо непредвидено не се случи с него дотогава.