Това лято Франческа Берджезио е обявена за Мис Пиемонт и с това си спечелва правото да се яви и на Мис Италия. Прави го и успява да отвее всяка конкуренция.

Ноелия Войт - коя е новата Мис САЩ

Ноелия Войт - коя е новата Мис САЩ

Която ще представя страната на Мис Вселена

Новата най-красива италианка за 2023 г. Франческа Берджезио е на 19 години и освен красива, е и амбициозна млада дама.

Тя вече е студентка по медицина в Рим и е решила да специализира кардиохирургия. Наред с лекарската професия, иска да се реализира и в света на модата и киното, от които не се отказва. За Франческа знаем също така, че е дъщеря на сенатора от дясната партия "Лига" Джорджо Берджезио.

"Посвещавам победата на моята майка, която винаги е била близо до мен, дори и в най-трудните моменти, и на моето родно място Пиемонт. Надявам се да мога да представя достойно цяла Италия", сподели Мис Италия 2023, на която ѝ предстои да представи страната си на конкурса Мис Вселена.

След Франческа Берджезио на второ място се класира 20-годишната Вероника Лазаня от Мантуа, а на трето - 23-годишната Сирия Пози от Сардиния.

Това, което направи впечатление на тазгодишното издание на Мис Италия, е по-силното присъствие на политиката в конкурса. Освен че победителката е дъщеря на политик, за председател на журито бе избран заместник-министърът на културата на страната.

Ерика Робин - Мис Пакистан Вселена, от която много хора решиха да се срамуват

Победителката в конкурс за красота, от която всички се срамуват

Когато си от Пакистан и никой не се радва на успехите ти

Според Виторио Сгарби конкурсът Мис Италия е "национален празник" и събитие, което се "корени като ценност". С тези думи той защити идеята си да предложи на италианския министър на културата Мис Италия да бъде определен "като културна ценност, като част от историята, като феномен, който принадлежи на културата, историята и народната традиция", пише Vanity Fair Italy.