Да представляваш страната си на международните конкурси за красота е въпрос на чест и престиж. Както участничката, така и сънародниците й се предполага, че се гордеят с постижението й.

Ноелия Войт - коя е новата Мис САЩ

Ноелия Войт - коя е новата Мис САЩ

Която ще представя страната на Мис Вселена

Не такъв е случаят с Мис Пакистан. 24-годишната Ерика Робин ще представлява страната си на предстоящия конкурс Мис Вселена, но вместо похвали и възхищение се сблъсква точно с обратното - злостни думи, обвинения и срам.

Тези неща идват основно от мъжете в Пакистан - ислямска република и дълбоко консервативно патриархално общество, което няма как с лека ръка да приеме успехите на една жена. "Не разбирам откъде идват негативните реакции. Може би заради това, че ще трябва да изляза по бански през зала, в която има мъже", коментира Робин пред ВВС.

Тя е родом от Карачи - най-големият град в страната и неин финансов център. Конкурсът Мис Пакистан Вселена обаче се е провел в Малдивите и е организиран от базирана в Дубай организация Yugen Group. Тя държи правата още за Мис Бахрейн Вселена и Мис Египет Вселена.

В 72-годишната история на конкурса Мис Вселена никога до момента не е имало участничка от Пакистан. Ерика Робин се надява да промени това, както и възприятията на хората в родината си.

"На второто ми интервю за конкурса, което се проведе през Zoom, ме попитаха какво бих искала да променя в страната си. Отговорих, че искам да променя схващането, че Пакистан е изостанала страна."

Финалът на Мис Вселена ще се проведе през ноември в Ел Салвадор.