Готварството отдавна не е професия за пренебрегване. За да си успешен в нея, се изисква хъс, отдаденост и воля. А ако имаш и малка доза късмет, е възможност да се превърнеш в милионер с черпак.

Историите на най-популярните шеф готвачи са толкова различни, колкото и самите те. Общото е, че са жертвали много за успеха, но когато дълго работиш за името си, в един момент то започва да работи за теб. И тогава банковата сметка започва да набъбва. Ето няколко конкретни примера.

Антъни Бурдейн

Кулинарят, който познавахме най-вече от телевизионната му поредица с вкусни обиколки по света - Anthony Bourdain: Parts Unknown, определено не се нарежда сред най-заможните в бранша. Той не притежава ресторанти, което е и причината богатството му към миналата година, когато сложи край на живота си, да се оценява на около 16 милиона долара.

Снимка 362098

Източник: Facebook / Gladys de la Rocha

Емерил Лагас

В Европа може да не е толкова популярен, но е собственик на 13 ресторанта в САЩ. Родом от Масачузетс, Лагас е не само бизнесмен, телевизионно лице и автор на книги, но и любимият готвач на много известни личности.

Печелил е награда за най-добра рецепта със своята пуйка с наденички и чили. Днес състоянието му се оценява на 70 милиона долара.

Рейчъл Рей

Една жена в предимно мъжки свят. Тя става любимка на милиони домакини по света със своите вкусни и бързи рецепти, които са лесно приложими в забързаното ежедневие. Рей е автор на редица кулинарни книги, води и телевизионно шоу. А милионите в банковата й сметка са цели 80.

Волфганг Пук

Една жива легенда в кулинарните среди. Притежава над 20 ресторанта по целия свят и фирма за ВИП кетеринг, която обслужва редица бляскави събития. Освен това е автор на няколко кулинарни книги с милиони продадени бройки. Нетното му състояние се оценява на над 90 милиона долара.

Снимка 436598

Източник: GettyImages

Гордън Рамзи

Британецът с остър език стана световноизвестен благодарение на предаването Hell's Kitchen. Той е първият шотландец със звезда "Мишлен". Собственик е на 11 ресторанта на Острова, а кулинарната му империя е изчислена на цели 190 милиона долара, пише The Richest.

Джейми Оливър, фалитът на ресторантите му и какво доведе готвача до провал

Рецептата на фалита на Джейми Оливър

Провал с много неизвестни

Джейми Оливър

Въпреки че новините около името му в последните месеци могат да ни накарат да се съмняваме - да, той е най-богатият шеф готвач. Богатството му е 300 милиона долара, но със сигурност сумата търпи промяна около сътресенията в ресторантьорската му верига. Но няма как да не споменем, че Оливър е продал цели 40 милиона книги по света.