Джейми Оливър - готвачът, който изгря на малкия екран преди близо 20 години, спечели всички с рецептите си, които след това издаде и в книги с милионен тираж.

Освен телевизионна звезда, той е и собственик на мащабен бизнес - верига от десетки ресторанти във Великобритания, сред които са Jamie's Italian, Barbecoa и Fifteen. Но цялата тази сбъдната мечта е на път да рухне, защото империята, която Джейми Оливър създаде, е о обявена в несъстоятелност.

22 от общо 25-те ресторанта на готвача на Острова вече са затворени за посетители. Над 1000 служители ще трябва да си търсят работа, независимо от факта, че са получили гаранции, че ще бъдат финансово обезщетени според всички законови изисквания.

Отворени за още неизвестно (вероятно и кратко) време остават два от италианските ресторанти и единият на летище Гетуик. Заведенията извън Великобритания, които функционират на различен принцип, също остават незасегнати от кризата.

Вчера, 21 май, самият Джейми Оливър сподели в Twitter, че е съкрушен от фалита на своята верига и от факта, че толкова много хора остават безработни. Той им благодари, че са дали сърцето и душата си за бизнеса му в последните години. За съжаление, усилията им отиват на вятъра.

Единственият изход от тази ситуация е да се намерят инвеститори за заведенията. Това обаче изглежда малко вероятно, защото веригата има натрупани над 71 милиона паунда дългове, които все някой трябва да плати.

От началото на годината готвачът е инвестирал допълнителни четири милиона паунда в ресторантьорския си бизнес с надеждата да го спаси. Но явно и това не е бил правилният ход. А сега загубите са още по-големи.

Ако за някои този развой на събитията не може да се определи като неочакван, то мнозина се питат какво доведе до провала на световноизвестния кулинар.

Снимка 424559

Източник: GettyImages

Когато Оливър отваря първия си италиански ресторант през 2008 г., той дава заявка за обслужване на най-високо ниво и използване само на висококачествени продукти. Срещу съответната цена, разбира се.

С времето високи си остават единствено цените, за разлика от качеството, което, според общото мнение, се е понижило сериозно. Ресторанти от среден клас, предлагащи меню с цени, отговарящи на най-високия клас - това се оказва рецептата на провала за Джейми.

Неправилният подбор на локациите на заведенията също бързо превръща веригата на Джейми от места, където можем да срещнем знаменитости, в обикновени квартални заведения за непретенциозно похапване. А посетителите тук рядко са склонни да плащат като за в петзвезден ресторант. Така и масите остават празни.

В случаите пък когато има натоварена вечер с много резервации, храненето се случва като на конвейер. Персоналът притиска клиентите да се наядат по-бързо, за да седнат други на тяхно място. И това се случва, въпреки че посетителите плащат по стотина паунда, за да вечерят "в ресторанта на Джейми". 

Мнозина критици в последните години изразиха своето негативно мнение за ресторантите на 43-годишния Оливър. Според някои, той дори трябва да им плати, за да ядат отново там. Онлайн ревютата и оценките на клиентите в интернет също влияят на имиджа. А според тях, ресторантите на Джейми не са "нищо особено", пише Daily Mail.

Принц Хари, Меган Маркъл, Джейми Оливър и едно предложение

Как Хари и Меган отрязаха Джейми Оливър

Ето какво сподели готвачът

Според експерти, Оливър не се е справил и със следването на тенденциите в бранша. Най-лошото е, че не само неговите италиански ресторанти на Острова търпят провал заради занижено качество и рецепти, далеч от традиционните.