С хитовете си "Dancing Queen" и "Gimme! Gimme! Gimme!" шведската поп група ABBA постигна страхотен успех в началото на 70-те години на миналия век. През 1982 г. обаче Агнета Фелтскуг, Бьорн Улвеус, Бени Андершон и Ани-Фрид Люнгста поеха по отделни пътища.

От The Beatles до The Rolling Stones - членовете на 10 музикални банди, които всъщност са спали заедно

От The Beatles до The Rolling Stones - членовете на 10 музикални банди, които всъщност са спали заедно

Когато личните и професионалните отношения се смесят

Чак през 2016 г. те обявиха, че планират да се съберат отново, а две години по-късно и разкриха, че са записали нова музика. През ноември 2021 г. вече можехме да чуем деветия им и последен студиен албум, озаглавен Voyage. Той си спечели и четири номинации за Грами.

Като една от най-успешните и популярни поп групи, е съвсем очаквано историята и творчеството им да продължи да се популяризира отвъд албумите им. Това и прави Джеймс Роугън, който е режисьор на документалния филм ABBA: AGAINST THE ODDS, който излезе през май. По този повод от People ни припомнят най-важните моменти от кариерата на четиримата членове и какво се случва с тях сега.

Агнета Фелтскуг (74 г.)

Водещата вокалистка на ABBA Агнета Фелтскуг проявява интерес към музиката още като малка и се твърди, че е написала първата си песен едва на шестгодишна възраст. Първият сингъл, който тя написва като част от групата Bernt Enghardts, е издаден през 1967 г. Две години по-късно започва да се среща с тогава бъдещия си колега от ABBA Бьорн Улвеус, а още две след това са и вече женени. Имат две деца, но през 1980 г. се развеждат. Последва и раздялата на групата.

Агнета Фелтскуг

Източник: GettyImages

Агнета Фелтскуг

След това Агнета Фелтскуг продължава музикалната си кариера като издава три албума. Жени се повторно, но следва нов развод през 1993 г. Чак десетилетие по-късно вокалистката е отново под светлината на прожекторите, като подписва договор за солов звукозапис през 2004 г.

Агнета Фалтско oт ABBA с нова песен и официална страница в социалните мрежи

Дори и на 73 Агнета от ABBA не се отказва от музиката

Когато музиката е в сърцето и душата

Бьорн Улвеус (79 г.)

Подобно на бившата си половинка Агнета, той също се интересува от музика от ранна възраст. Започва кариерата си в шведската фолклорна група Hootenanny Singers и така се запознава с кийбордиста Бени Андершон, член на групата Hep Stars. Двамата започват да работят заедно и така сформират ABBA заедно със своите годеници.

Бьорн Улвеус

Източник: GettyImages

Бьорн Улвеус

След развода си и разпадането на групата, китаристът Бьорн Улвеус също се жени повторно и има още две деца, но отново се развежда, макар че бракът му с Лена Келерсьо трае цели 40 години. Китаристът обаче винаги остава близък с Бени Андершон, с когото продължават да работят заедно и след разпадането на ABBA. Двамата пишат мюзикъла Chess, който се играе първо на лондонския Уест Енд, после и на Бродуей. Към днешна дата Бьорн Улвеус продължава с работата си по мюзикъли.

Бени Андершон (77 г.)

Вокалистът и кийбордист е от музикално семейство. Баща му и дядо му свирят на акордеон и също го учат да свири на инструмента. Преди ABBA Бени Андершон е част от няколко други музикални групи. Кариерата му започва в групата на певицата Кристина Грьонвал, с която са били заедно и имат две деца.

Бени Андершон

Източник: GettyImages

Бени Андершон

Среща се с Бьорн Улвеус покрай тогавашната си група Hep Stars и двамата пишат заедно песента "Isn't It Easy To Say". Записват първия си албум - Lycka, през 1970 г. В него бек вокалистки са годениците им Агнета Фелтскуг и Ани-Фрид Люнгста. Андершон и Люнгста са сгодени близо девет години, преди да се оженят през 1979 г., но едва две години след сватбата се развеждат. След като ABBA се разпада кийбордистът продължава да се занимава с музика. Първия си солов албум издава през 1987 г., а в момента свири в групата Benny Andersson's Orkester.

Бьорн Улвеус от ABBA разказва защо прочутата група не е била на почит в Швеция

Къде и защо ABBA не са били на особена почит

Разказва основателят на шведската група Бьорн Улвеус

Ани-Фрид Люнгста (78 г.)

Още като тийнейджърка тя свири в различни групи. Когато е на 18 години се жени за първия си съпруг Рагнар Фредриксон, от когото има две деца. Развеждат се преди ABBA да станат толкова популярни. Ани-Фрид Люнгста се запознава с Бени Андершон през 1969 г. и двамата бързо се сгодяват.

Ани-Фрид Люнгста (вдясно)

Източник: GettyImages

Ани-Фрид Люнгста (вдясно)

Още преди групата да се разпадне тя започва и соло кариера, която се радва на успех, но към днешна дата Ани-Фрид Люнгста не се занимава с музика, а с благотворителна дейност. През 1992 г. се омъжва за третия си съпруг - принц Хенрих Руцо Ройс, но той почива през 1999 г. Година по-рано вокалистката губи и дъщеря си при автомобилна катастрофа.