Кардио упражненията са най-предпочитани за отслабване, тъй като при тях се изразходват най-много калории. Ако искате да свалите килограми обаче не трябва да сте гладни и да тичате на пътеката, защото е много вероятно да ви стане лошо.

Хапнете нещо енергийно преди тренировка - банан с лъжица мед например, протеинов шейк или смути ще свършат идеална работа. Важното е да ви е леко в стомаха, но не и да сте гладен. Освен за по-добрата кондиция, изследванията сочат, че на празен стомах човек има много по-слаба продуктивност и енергийни запаси, заради което тялото автоматично минава на режим пестене на калории по време на тренировка.

Снимка 284976

Източник: iStock

Друг важен съвет за кардио тренировката е да сменяте темпото. Вместо 40 минути да тичате с една и съща скорост, редувайте темпото и сменяйте упражненията. Според специалистите с малко стрес върху тялото се ускорява метаболизма, а и ще предпазите ставите и сухожилията си от умората.

Няма как да ви успокоим, че с раздвижване върху колелото ще постигнете огромен ефект. За да изгорите калории трябва да накарате тялото си да започне да се захранва от собствените си мазнини. Това се случва с малко повече усилие.

Вие познавате тялото си и знаете къде трупате мазнини. Наблягайте с натоварванията в тези участъци. Не забравяйте да редувате нискоинтензивни с високоинтензивни епизоди на тренировката, за да получите максимални резултати.

Снимка 234360

Новаците във фитнес залата също знаят, че е хубаво тренировката да започне с кардио, а след това да се премине към по-силови натоварвания. Ако тичате обаче 30-40 минути, а след това се захващате с упражненията, правите грешка. Кардиото ви е уморило, което пречи на качественото вдигане на тежести и задължителните коремни преси.

Най-доброто, което можете да направите, е да редувате кардио и силови упражнения в различни дни. Това ще ви даде най-положителни резултати. Другият вариант е да правите кратко кардио, за да загреете тялото си за същинската тренировка. Финалът тук е отново с 10-20 минутно кардио занимание, така че горенето на калориите да продължи и след края на тренировката.