Трябва да се разсъним? Пием кафе. Нужна ни е повече концентрация? Пием кафе. Цепи ни глава? Пием кафе...

Дали обаче топлата напитка е ефективна за всички тези случаи - големият въпрос е дали наистина облекчава главоболието. Според лекарите не винаги.

Снимка 331126

Източник: iStock

Когато то е предизвикано от разширени кръвоносни съдове в мозъка (т.нар. вазодилатация), чашка кафе може да ги стегне и така да намали болката. Положителен ефект има и върху тензионното главоболие, което е породено от напрежение и предизвиква стягане на мускулите. Коварният момент тук е, че ако прекалим с дозата кофеин, ще сковем мускулите си още повече.

Снимка 382640

Източник: iStock

А каква е правилната доза? Лекарите не могат да са категорични, защото това зависи от организма ни. Една-две до максимум три-четири чаши на ден би трябвало да са достатъчни за възрастен човек с нормално тегло.

Снимка 404629

Източник: iStock

Медиците обаче са категорични, че в никакъв случай не бива да заменяме кафето с енергийна напитка, ако ще го пием за облекчаване на главоболието. Освен че този тип безалкохолни могат да предизвикат замайване и гърчове, те съдържат невростимуланти, които само биха увеличили болката в главата.