Черен сладолед, бургери от черно тесто, черна паста за зъби - в последните години активният въглен се оказа основен герой в хипстър културата и навлезе в почти всяка сфера на ежедневието. Освен че е визуално атрактивен, за мнозина хора той се смята за "детокс" агент. Доколко обаче това е истина и доколко той ни помага да почистим петната от зъбите си?

Снимка 356343

Източник: Facebook / Blu Fin whitening

Според British Dental Journal, черната паста за зъби е изключително популярна, защото се вярва, че избелва зъбите и почиства плаката. Според учените обаче черната паста е... просто маркетингов трик.

Изследване от 2017 г., тествало 50 различни пасти за зъби с активен въглен, не е намерило достатъчно доказателства в подкрепа на вярването, че активният въглен в тях действа антибактериално, антигъбично, намалява кариесите, избелва и детоксикира.

Снимка 356344

Източник: Instagram / Better smile

Друг проблем, който въпросното изследване открива е, пълната липса или недостатъчното количество флуор, който се съдържа в пастите за зъби с активен въглен. Както знаем, добавянето на флуор в пастата за зъби намалява кариесите с 50 %.

И последно - абразивните свойства на черните пасти за зъби са по-големи от на традиционните. Което означава, че с употребата им сами драскаме зъбния емайл и вместо да си помагаме, си вредим.