Въпреки че през последното десетилетие йога студиата буквално заляха градовете у нас и по света, все още съществуват митове, които са тотално противоположни на философията на йога, но в които масово вярваме. 

Йога е физическа активност 

Най-често срещан е митът, че йога е предимно физическа активност. Това е така, защото много от въпросните новоотворити студиа изграждат този имидж, тъй като той продава най-много членски карти.

В днешно време желанието да "работиш със съзнанието си" определено не е толкова популярно, колкото да искаш да имаш стегнати крака и корем, например.

Снимка 317465

Източник: iStock

Истината е, че йога е преди всичко практика за ума, а упражненията и позите целят да насочат вниманието навътре, към осъзнаване. Моментът с изграждането на стегнато тяло идва едва след това и е по-скоро продукт на балансирания ум, отколкото самоцелна практика.

За да правим йога, трябва да сме гъвкави и слаби

Хората често се възпират от това да започнат йога курс, защото смятат, че първо трябва да отслабнат и да раздвижат ставите си, за да могат да влизат в сложни пози.

A post shared by Jessamyn (@mynameisjessamyn) on

Всъщност една от целите на тези пози е да освободи ставите, но по правилен и осъзнат начин, а не чрез разтягане във фитнес залата в подготовка за йога. Колкото по схванати са ставите ви в началото на даден йога курс, толкова повече ще спечелите от практиките занапред, защото много ясно ще виждате промените на физическо и духовно ниво.

Килограмите също не са от значение, за което свидетелстват многото пълнички йога инструктори, които завладяха Instagram в последните няколко години.

A post shared by Dana Falsetti (@nolatrees) on

Вече съм много добър в йога

Няма такова нещо като това да станеш много добър в йога практиките, защото това би предполагало, че йога е действие с крайна цел.

Снимка 317466

Източник: iStock

Модерният човек е свикнал да се съревновава с околните и най-вече със самия себе си, което води до извода, че си стигнал достатъчно високо ниво на гъвкавост или способност за баланс в трудни пози.

Йога е път, по който се върви, без да се стремим да достигнем някаква цел или постижение. Дисциплина, която съпровожда ежедневието, така както нуждата ни за вода, за да държи съзнанието в център на баланс и хармония.

Би било нелепо да твърдим, че вече сме достатъчно хидратирани и затова спираме да пием вода, както би било нелепо да приемем, че сме добри в нещо, което е ежедневен извор на ново осъзнаване.