Едно от основните неща при йога практиките и медитацията е да позволи на човек да се освободи от егото си, за да достигне до блаженство. Парадоксалното е, че явно тези духовни занимания могат да имат точно обратния ефект.

Снимка 363697

Източник: iStock

Това установили психолози от Университета в Саутхемптън, след като провели експеримент със 100 студента, практикуващи йога, в продължение на четири месеца. След всяка практика те трябвало да отговарят на серия въпроси за това как се чувстват, включително как са в сравнение с другите хора в йога класа им, какво е самочувствието им в момента и променя ли ги йога практиката. В почти всички случаи студентите, които отговарят на въпросите непосредствено след йога заниманията си, имат по-високо мнение за себе си, отколкото когато не са практикували източната практика.

Снимка 363696

Източник: iStock

Подобни били резултатите от проучване със 160 човека, които практикуват медитацията. "Очевидно нито йогата, нито медитацията "заглушават" егото. Вместо това те повишават самочувствието," написали в заключение учените. Това само потвърждава класическата теория на американския психолог Уилям Джеймс, че практикуването и усъвършенстването на каквито и да е умения "надува" егото ни.