Протеини, зеленчуци, ненаситени мазнини, ферментирали храни - в общи линии от тези храни зависи здравето на стомаха и храносмилателната ни система. Какво друго да добавим към тях, за да се радваме на работещ корем и никакво издуване.
Ферментирали храни
Говорим за старата колкото света млечно-кисела (известна още и като дива) ферментация - процесът, на който разчитаме за киселото зеле за зимата. На нея може да подложим почти всеки зеленчук под слънцето - от краставиците и зелените домати до репички, други кореноплодни и дори марули. Резултатът са храни, богати на естествени пробиотици.
Комбуча
Популярната в последните години напитка разчита отново на ферментацията, за да развие специфичния си вкус. Тя съдържа полезни бактерии и симбиотици, а които чревцата ни се радват много.
Чесън, джинджифил и лимон
Това е мощно трио - чесънът има антимикробни свойства, джинджифилът помага на храносмилането, а лимонът балансира pH нивото в тялото ни.
Тахан
Смленият на паста сусам е изключително полезна храна - съдържа калций, манган, аминокиселини, както и полезните омега 3 и омега 6 мазнини.