Изложбата „Другият живот на илюстрацията" ще бъде открита в галерия „Сибанк" на 15 май.


След изложби в Лос Анджелис, САЩ, Белград, Сърбия и Германия изявеният български автор най-сетне ще представи цялостно своето изкуство и пред родна публика. 

Експозицията включва най-добрите му работи от последните 15 години.

Освен като уникална визуализация на текста илюстрациите на Ясен Гюзелев съществуват и като самостоятелни произведения, вдъхновени от Ренесанса и от реалистичните школи на XIX век.

В същото време те са и модерни по своята концепция за дизайн, гледни точки, игра между светло и тъмно, познати от изкуството на Ешер.

Както обобщава Георги Лозанов, Ясен Гюзелев е „класически илюстратор в най-хубавия смисъл на тази представа, като заедно с това принадлежи и на днешния неоавангард, характерен с постмодерната си пристрастеност към препратките, парадоксите и иронията." 

Илюстрациите в изложбата са от циклите Пинокио, Пчелната царица, Артур, Дама Пика, Сократ, Дон Кихот, Орфей и Евридика, изпълнени с темпера, туш и молив върху хартия.

За първи път ще бъдат показани и най-новите оригинали на художника по „Алиса в страната на чудесата" (темпера, туш и молив върху дърво) и „Алиса в огледалния свят".

В експозицията са включени също черно-бели карти Таро 1900 и илюстрации към Оскар Уайлд с креда върху картон.