Смартфоните са толкова дълбоко вплетени в ежедневието на модерния човек, че е почти невъзможно да си представим живота без тях. 

Илон Мъск, Meta, Neuralink и критиките на милиардера към метавселената на Зукърбърг

Мъск се подигра на Meta

Отново минутки за реклама

Отпадането им като ежедневна необходимост обаче може да се случи много по-скоро, отколкото си мислим, казва Пека Лундмарк, СЕО на Nokia. 

По време на ежегодната конференция на Световния икономически форум в Давос, Швейцария, Лундмарк сподели, че според него смартфоните ще престанат да бъдат основен електронен интерфейс за човека още преди 2030 г. 

Снимка 575546

Източник: iStock

Той очаква, че изоставянето на смартфона ще съвпадне с други две явления - появата на 6G и на имплантираните в мозъка чипове, чрез които ще можем да комуникираме с други хора и дигитални устройства. 

Още преди 2030 г. обаче човечеството ще замени телефона с AR очила, които ще заместят всички негови функции. 

Това твърдение съответства и с плановете на Марк Зукърбърг, който вижда метавселената и AR/VR технологиите като следващата стъпка в дигитализацията. 

Снимка 575547

Източник: iStock

Според Лундберг през 2030 г. всеки елемент или предмет от реалния свят ще има свое дигитално копие, с което ще можем да взаимодействаме посредством очила за добавена реалност. 

За тази цел ще са нужни безжични технологии, които са между 100 и 1000 пъти по-бързи от днешните, като тук идва и мястото на 6G технологията. 

Apple, метавселената и какви са плановете на компанията за виртуалния свят

Ще влезе ли и Apple в метавселената

Apple има съмнения за вселената на Facebook

Дефиницията на 6G все още не е напълно изяснена, но от думите на Лундберг научаваме, че тя ще е ключов аспект за развитието на технологиите в края на това десетилетия и в следващото.