Британските учени стигнаха до заключението, че консумацията на чаша вино на ден намалява риска от създаване на камъни в жлъчката.

Изследването е продължило 10 години и е извършено от Университета в източна част на Великобритания Норвич. Подробно са следени хранителните навици на 25 639 души, от които с времето 267 са получили камъни в жлъчката. Участниците участвали в изследването, които пиели по чаша вино на ден намалили риска средно с 3% на седмица.

"Проучването дава точни данни за количеството алкохол, което помага в предотвратяването на създаването на камъни в жлъчката", казва д-р Ендру Харт. Той уточни, че не е ясно, защо точно алкохолът помага за това нещо, но проучването без никакво съмнение показва точно това.

Доктор Харт предупреди обаче, че чаша вино може да е полезна за организма, но с пиенето на повече намаляват и положителните ефекти върху здравето, съобщава БГНЕС.