Чувала ли сте съвета: "Стига си му мислила толкова!"? Който и да ви го е дал, е бил прав! Ако сте от тези, които непрекъснато разсъждават за нещата, отново и отново анализират случки и ситуации, сто пъти анализират нещо, преди да вземат решение, трябва да знаете, че прекаленото мислене не само товари психиката, но вреди и на здравето, пише ТЯ.bg. Според изследване на университета в Сан Диего, Калифорния, хората, които мислят твърде много, са изложени на по-голям риск от високо кръвно налягане, нарушаване на сърдечния ритъм, отслабване на имунната защита и депресия.

Защо мислите толкова много?

Ако имате подобен проблем - да мислите прекалено, всичко може да ви извади от равновесие: защо шефа направи този коментар, защо приятелят ви не се обажда, след като е обещал, защо приятелката ви този път ви изпраща толкова кратък e-mail... Списъкът е безкраен, а вие непрекъснато мислите за някаква ситуация, разигравате сценарии наум, преживявате, опитвате се да дадете обяснения на действията на другите хора и... просто побърквате мозъка си. За съжаление, когато се уловим, че имаме такъв проблем, не можем просто да завъртим копчето и да спрем потока. Прекаленото мислене е симптом на това как се чувствате по отношение на себе си, на нещата, в които вярвате и на самоуважението ви. Така че първо трябва да установите "защо-то" на проблема, преди да пристъпите към разрешаването му.

"Защо" определя диапазона. Може да се чувствате несигурна в себе си и затова да се съмнявате дали правилно действате в определени ситуации, което ви кара да ги премисляте по 100 пъти. Някои пък мислят много, защото "покоя" ги притеснява, те не могат да отпуснат съзнанието си.
Причините за прекаленото мислене варират в зависимост от човека. Те могат да са сложни и дълбоки и по-добре да се дискутират задълбочено, което не е целта на настоящия материал. Това, което искаме да ви предложим са няколко инструмента, които може да използвате във всекидневието си, за да намалите инквизицията на безкрайния мисловен поток.

1. Осъзнайте, че прекаленото мислене не ви помага.

Много "мислители" смятат, че получават ценен поглед върху нещата, като анализират всеки детайл в ума си. Те още смятат, че мисленето ги прави реалисти и ги предпазва от това, да виждат всичко "в розово". В действителност, многото мислене може да доведе до култивиране на негативни мисли. Ето защо първото нещо, което трябва да направите е да си дадете сметка, че прекаленото мислене е деструктивно.

2. Разсейте се.

Отвличането на вниманието е много полезен инструмент за облекчаване на мислите. Това обаче трябва да е нещо приятно и здравословно - да посвирите на инструмент, да решите кръстословица, да поиграете с децата си, да си пресадите цветята. Заниманието трябва да ви доставя удоволствие и освен това да изисква поне малко концентрация, така че да не оставя възможност на мислите да се върнат към обекта си. Ако сте в ситуация, в която няма възможност да направите нещо такова, специалисти препоръчват една друга техника: изкрещете си на ум да престанете. Само наблягаме, че това трябва да направите "на ум", а не на глас по средата на някоя среща, например!

3. Определете си време за мислене.

Една интересна техника да спрете мислите, които ви атакуват в неподходящ момент, е да си запишете в календара ден и време, в които ще "му мислите". Когато някаква ситуация ви е разстроила, вие не можете да мислите ясно. В този случай, ако не може да си наложите да спрете да мислите по проблема, докато не се успокоите, просто си "запишете час". Може да ви се струва странно, но това действие облекчава съзнанието - то вече знае, че има осигурена възможност да се прояви и твърде вероятно ще ви остави намира.

4. Молете си. Или медитирайте.

Ако сте вярващ човек, отнесете проблема, който ви кара да мислите прекалено, до Този, Който за вас е "Висшата инстанция". Това вероятно ще свали доста от товара ви - все пак не поверявате решението решението на кого да е.
Независимо дали вярвате в Бог или не, опитайте медитация - ползите от нея се доказват отново и отново. Медитацията ни учи на способността да се освобождаваме вътрешно. Дори само 10 минути на ден могат да помогнат доста на тези, които имат проблеми с това, че мислят много.

5. Фокусирайте се върху доброто.

Ако в една ситуация, условно казано, има "добро, лошо и най-лошо", вашето прекалено мислене твърде вероятно ще ви повлече към най-лошото. Опитайте да се фокусирате върху позитивното в ситуацията. Начинът, по който се чувстваме и всичко, което преживяваме, се определя от това, върху което се фокусираме в определен момент.

6. Мислите са просто мисли.

Ако погледнете философски, мислите не са материални, те нямат същност. Мисълта е продукт на умствена активност, генерирана от един орган (мозъка). Такава нагласа може да ви помогне да поставите в друга перспектива контрола и влиянието, което мислите имат върху вас. Повтаряйте си, че мисълта е "способност", а не "реалност" и се опитайте да разграничите двете.