Много преди 14 февруари бяхме залети с цветя, сърца, купидончета и какви ли още не символи на любовта, изскачащи от всеки ъгъл. Но дали сме се замисляли защо именно те са се превърнали в знаци на най-искреното и дълбоко чувство?

Най-разпространената легенда гласи, че Свети Валентин е свещеник от Рим, който омъжил тайно християнско семейство. За това свое прегрешение бил хвърлен в затвора. По ирония на съдбата, там той се влюбва в красива дама и й написва любовно писмо точно на 14 февруари, в деня на своята екзекуция.

Снимка 340033

Източник: iStock

Стрелите

Купидон е римски бог на желанието, на еротичната любов, която той успява да разпалва във всички благодарение на своите стрели. Неговата версия в гръцката митология е бог Ерос. И двамата се свързват с Празника на любовта.

Именно заради митовете, че Купидон успява да създаде непреодолимо желание между двама души, той е един от символите на любовта и до ден-днешен. 

Снимка 340036

Източник: iStock

Сърцето

Безспорно сърцето е най-популярният символ на любовта. Неговата форма може да придобие всичко - от възглавница, през балон, та чак до сладки и пица. Най-специалният мускул в тялото ни винаги се е свързвал с чувствата и емоциите, които изпитваме. 

Макар те реално да се генерират от съзнанието. Въпреки това, още древните египтяни смятат сърцето за най-специалния орган и го оставят в тялото на покойника при мумифициране, за разлика от останалите.

Снимка 340040

Източник: iStock

Аристотел също е вярвал, че сърцето е органът на интелекта. Не че като се влюбим, действаме много разумно. Но любовта е най-възвишеното чувство и е логично да се свързва с най-важни орган. С увеличаване на християнското влияние се затвърждава и идеята за връзка сърце-любов.

анкета

Какво е за вас 14 февруари?

Виж резултати

Трифон Зарезан 31.4%

Свети Валентин 15.9%

Трифон Зарезан и Свети Валентин 20.9%

Обикновен ден от календара 31.8%

През XII век дори се налага традицията сърцата на покойниците да бъдат заравяни отделно от телата им, на любими за тях места. Това затвърждава връзката между органа и емоциите и чувствата в живота ни, пише Telegraph.