Такава е обикновено последователността, не само защото любовта минава през стомаха, а и защото храната може да изразява любовта. Да я измерва - също.

Това и предлагаме - да изразите любовта си към любимия за вас човек, като я/го заведете на ресторант. И понеже поводът е специален, подбрали сме и по-специални места.

Те, от своя страна, са се погрижили да предложат нещо различно от ежедневното си меню. Последното обаче не означава, че трябва задължително да се хвърлите на композираната специално за Свети Валентин храна. В основното меню на тези ресторанти по принцип има повече от интересни предложения.

(Използваните снимки представят ястия от конкретните ресторанти, но те са само илюстрация за стила, и не показват храна от специалните менюта за Свети Валентин.)

Lavanda
София, ул. "Цар Иван Шишман" 12

Тук обичат и виното, и храната. И се отнасят с уважение към тях, но и към клиента. Към цялата тази любов, от ресторанта обещават, че за специалния ден ще добавят и романтична музика и филм за фон - "за да бъде вечерта почетена подобаващо".

Снимка 339034

Източник: Facebook / Lavanda

На 14 февруари Lavanda ще работи с основното си вечерно меню, към което главният готвач ще добави още четири-пет специални предложения. Какви - само той знае.

Снимка 339067

Източник: Facebook/Lavanda

Облеклото, което се очаква от всеки, прекрачил прага на Lavanda, е небрежно и спортно-елегантно, но никой няма да бъде върнат и ако реши да се появи в по-строго решени дрехи.

Di Wine
Варна, ул. "Братя Шкорпил" 2

В един от най-приятните ресторанти във Варна са кръстили събитието си за Свети Валентин "За любовта и виното". Освен изисканата обстановка, стилното обслужване и кухнята на ниво, тук ни очаква едно 5-степенно меню, в което всяка отделна стъпка, освен тенденциозно френския привкус, си има и собствено име.

Снимка 339065

Източник: Facebook/Ресторант-винарна "di Wine"

"Червена страст" е терин от гъши дроб с желе от рози; "Лека въздишка" на практика е запечено сирене "Бри" със сладко от горски плодове и ядки; "В любовна прегръдка" се състои от пилешки и свински медальон, запечен със сирене "Ементал", и поднесен върху френска леща и сос "Провансал".

Снимка 339066

Източник: Facebook/Ресторант-винарна "di Wine"

Накрая има и "Целувка за лека нощ" - шоколадово суфле и сорбе от малини. Цената на куверт за човек е 49 лв.

Щастливото Прасе Food & Cocktails
София, бул. "Цариградско шосе" 17

Тук вечерта на 14 февруари ще мине под надслова "Свети Валентин vs Свети Трифон - Част 2". Но не мислим, че е нужно да се хващате противопоставянето в това заглавие, защото то е просто част от винаги екстравагантния начин на "Прасето", както му казват всички, да представя творческите си кулинарни разработки.

Снимка 339043

Източник: Facebook/Щастливото Прасе Food & Cocktails

В менюто този път виждаме стартер и основно - и двете в два варианта. Обръщаме поглед директно към сърцето на вечерята, където ще избираме между свински гърди, "червено" ризото, редукция от червено вино, релиш от фурми, или филе от морска риба, чаудър с бели миди, печени чушки.

При десерта изборът е троен - крем англез с анасон, реване с кафир лайм или кайсиев гастрик.

Снимка 339038

Източник: Facebook/Щастливото Прасе Food & Cocktails

Кувертът е с цена от 50 лв. на човек, като към него е включен и коктейл - за него и за нея. А тук коктейлите ги правят невероятно и ги напасват добре с храната, която поднасят.

Hemingway
Пловдив, ул. "Генерал Гурко" 10

В пловдивския ресторант предложението за специалната вечер е меню с четири компонента. Всеки от тях е подчинен на идеята за храните афродизиаци, като топлинната им обработка щади вкусовите и хранителните качества на продуктите. Последните пък, поне според менюто, са от малки ферми.

Снимка 339046

Източник: Facebook/Ресторант Hemingway Пловдив

Спираме се на последните две. Основното е пушено патешко магре с винен боровинков сос и ризото с тиква и сирене "Гайда", а десертът е панджиало с мус от тиква, маскарпоне и домашен меренг.

Снимка 339060

Източник: Facebook//Ресторант Hemingway Пловдив

Цената на куверта за 4-степенното меню е 49 лв.

ANDRé
София, ул. "Хан Крум" 31

Да, точно към строгия съдия от MasterChef сме ви повели. Той сравнително скоро премести ресторанта си в сърцето на София, защото преди беше направо на върха на палеца й.

Шеф Андре Токев предлага избор в празничното меню - 3-степенно (предястие, основно и десерт), 4-степенно (предястие, топло предястие, основно и десерт), 5-степенно (с две предястия) или 6-степенно (с рибно ястие) меню.

Снимка 339045

Източник: Facebook/ANDRé

Банички от скариди с авокадо-лютеница и шафранов катък; Морски дявол в Еленски бут, кьопоолу с ориз басмати и кокосово мляко, пюре от лайм, карамелизирани банани с кардамон и бургаска морска сол, хрупкав пащърнак и олио от кориандър; Мус от роза и малинов компот, крем от шамфъстък, сорбе от личи, пяна от шипков чай, ръжена бисквита.

И това са само три от ястията, които ни накараха да изпитаме нещо повече от любопитство. Спираме и казваме как стои въпросът с цените.

Снимка 339059

Източник: Facebook/ANDRé

3-степенното меню за човек е 69 лв., като на всяко следващо скача с 10 лв., за да финишира на 99 лв. за 6-степенното.

анкета

Какво е за вас 14 февруари?

Виж резултати

Трифон Зарезан 31.6%

Свети Валентин 14.6%

Трифон Зарезан и Свети Валентин 20.6%

Обикновен ден от календара 33.2%