Човек се учи, докато е жив. В това се убеждаваме всеки ден. И не става въпрос само за надграждане на научни знания и професионални умения. Има и една друга категория общовалидни способности, полезни в най-различни ситуации.

С тях е добре да можем да се похвалим още преди навършване на 30 години. Ако сме надхвърлили тази граница, няма проблем - по-добре късно, отколкото никога. Business Insider обобщава най-важните умения на базата на отговори в платформата Quora.

Организиране

На времето и на задачите ни. Да умеем да разпределяме правилно часовете от деня е качество, което винаги ще ни бъде от полза. Със същата лекота трябва да сме способни да приоритизираме задачите и да определяме колко време ще ни е необходимо за всяка от тях. А след това да изпълним обещанията, които сме дали на себе си.

Снимка 354286

Източник: iStock

Финанси

Да дерзаем за по-високо възнаграждение е похвално. Но докато го получим, трябва да сме наясно как да организираме парите, с които разполагаме. Първо отделяме за сметки и кредити, след това разпределяме остатъка на равни периоди и оставяме малка част за непредвидени обстоятелства.

Критика

Не всеки може да приема негативните коментари по свой адрес. Нормална реакция е да се засягаме, когато някой изтъква наши минуси. Но си е висш пилотаж да преглътнем егото и да открием какво стои зад тези думи. Често в тях ще намерим своите грешки и път към елиминирането им.

Снимка 354289

Източник: iStock

Извинение

И то искрено, а не просто колкото да мине номера. Умението да изпитваме вина за постъпките си и смело да поискаме прошка не е присъщо на всички. А може да ни бъде от полза в много ситуации. Именно защото вече е рядкост, се цени все повече от останалите.

Емпатия

Едно от основните умения, свързани с нашата емоционална интелигентност, е да съчувстваме истински и да съпреживяваме със своите близки. Лесно е да съдим. Но е много по-трудно да видим ситуацията от тяхната перспектива.

Снимка 354292

Източник: iStock

Езикът на тялото

При първа среща или важни разговори на работното място с жестове може да кажем много повече, отколкото с думи. Стига да боравим умело с езика на тялото. Техниките са много, но не са никак трудни за научаване. С тях по-лесно ще разбираме и какво се върти в главата на събеседника.

Езикът на тялото, който трябва да слушате

Езикът на тялото, който трябва да слушате

Ако искате да имате успехи в отношенията си с хората

Отказите

Често се чувстваме длъжни да приемем допълнителна работа или не особено примамливо предложение. А истината е, че умението да отказваме, когато е възможно, ще ни спести много време и нерви. Няма лошо хората да ни молят за услуги. Това е оценка за нас. Но и няма лошо да им отказваме, защото и ние ценим уменията и времето си.

Сприятеляването

Някои хора са способни да влязат в една стая и да завържат разговор с всички присъстващи в нея. На други има трябват поне няколко срещи, за да успеят да се открият пред друг и да започнат свободно да комуникират с него.

Снимка 354294

Източник: iStock

Няма нужда да гадаем кой би имал по-голям успех в живота, нали?! Не казваме да се харесаме на всички, а просто да умеем да намираме общ език. Това качество най-често развиваме в тинейджърските години и после просто доразвиваме.

Чужд език

В днешно време - поне един. В глобализирания свят, в който живеем, границите са много размито понятие. Освен в професионален план, владеенето на чужд език е умение, което ще ни помогне и в личния живот. Разнообразни приятелства, безпроблемни пътувания, различна литература и още много други.

Усамотението

Ако самотата ни плаши, значи не знаем как да я оползотворим. Всеки се нуждае от минути, часове или пък дни, в които да остане насаме с мислите си. Така успяваме да внесем ред в тях. Преди да си станем самодостатъчни, няма как да изградим и успешна връзка.

Снимка 354296

Източник: iStock

Говоренето

Тук има два аспекта - публична реч и преговори. И за двата ни е необходима не малка доза увереност. Трябва да бъдем добре подготвени и да отстояваме докрай тезите си. А след това може да се поздравим с успеха.

Свалките

Трябва да се осмелим да поканим поне веднъж някой непознат на среща. Най-лошото, което може да се случи, е да ни откажат. Но в противен случай ще погъделичкаме самочувствието си, а и никога не се знае каква изненада може да ни е подготвила съдбата. Сериозните неща често започват на шега.

Игри, които развиват умения

Игри, които развиват умения

Чрез забавление може да развием креативността и логиката си

Ръкостискането

Дори и да не ни изглежда от голямо значение, всъщност този тип поздрав говори много за нас. Ако имаме среща с изпълнителния директор на компанията, в която работим, за да му представим новия си проект, трябва първо здраво да стиснем ръката му. В противен случай ще изразим лесно своята неувереност.