Ако сте опитвали да убедите вашето семейство или съквартиранти, че не е твърде рано вече да сложите коледната украса в дома си, то вие сте по-щастливи от тези, които чакат до последния момент, заключват експерти по психология.

Ако сте нетърпеливи вече да включите коледните лампички и да украсите елхата, вероятността да имате връзка с детето вътре във вас, е по-голяма.

Декорането по-рано може да ви накара да се почувствате по-щастливи, като ви напомня за годините на вашето детство - времето преди да се наложи да се справяте с отговорностите и стреса на това да сте възрастни.

Снимка 325007

Източник: iStock

"Въпреки че може да има редица симптоматични причини, поради които някой да сложи коледната си декорация по-рано, най-често това се случва по носталгични причини, или за да преживее магията по-рано, а понякога и за да компенсира пренебрегването в миналото", споделя Стив МакКеоун, психоаналитик, основател на MindFixers и собственик на клиниката The McKeown, пред UNILAD.

В свят, изпълнен със стрес и безпокойство, хората обичат да се свързват с неща, които ги правят щастливи, а коледната украса предизвиква тези силни чувства от детството.

"Декорациите са просто котва или път към старите детски вълшебни емоции на вълнение. Така че поставянето на коледните украшения по-рано удължава вълнението и ви прави по-щастливи", допълва Стив МакКеоун.

Украсата на дома не само изпълва с празнична радост, тя може и да помогне да се сближите със съседите си.

Проучване, публикувано в Journal of Environmental Psychology, разкрива, че декорирането на външната страна на къщата ви прави по-приятелски настроени.

Снимка 325009

Източник: iStock

"Вероятно празниците служат и като напомняне за това как някой любим човек е бил все още жив и при нас", казва психотерапевтът и автор на "13 Things Mentally Strong People Don't Do", Еми Морин, пред UNTOLD.

"Или може би наблюдаването на коледното дърво напомня на някого какъв е бил животът, когато все още е вярвал в Дядо Коледа."

"За хората, които са загубили любим човек, празниците могат да послужат като напомняне за щастливите времена, които са имали с него в миналото. Ранното декориране помага да се чувствате по-свързани с това лице", заключва Еми Морин.