На всички ни се случва спонтанно да решим да прекараме нощта в дома на гаджето си или някой приятел, или пък да отидем на екскурзия, и да осъзнаем, че сме си забравили четката за зъби, чак когато всички магазини наоколо са затворени.

Нека бъдем честни - никой не би искал да целуне себе си сутрин, ако вечерта не се е погрижил за хигиената на устата си. Всички знаем за какво говорим.

Точно затова днес решихме да разгледаме някои добри алтернативи, когато липсата на четка за зъби ни сполети.

Тоалетна хартия

Да, явно с тоалетна хартия може да хигиенизираме и двата края на хранителния си тракт - някой може ли да се сети за по-добро изобретение?

Снимка 346953

Източник: iStock

Този метод наподобява миенето на зъби с пръст, който всички сме прилагали като деца. Разликата тук е, че омотаваме няколко слоя тоалетна хартия около показалеца и изстискваме пастата върху нея, вместо директно върху пръста си. Е, едва ли ще е толкова ефективно, колкото четката, но все пак е достатъчно, за да замажем положението.

Ако сме в гората

Ако сме на къмпинг в гората и нямаме нито тоалетна хартия, нито четка, значи сме загазили доста.

Снимка 346952

Източник: iStock

За щастие все пак бихме могли да измием зъбите си (донякъде), като използваме ресурсите на природата. Нетвърди, но все пак грапави клечки или кора от дърво биха свършили задоволителна работа като заместител на четката ни, но не и на тоалетната хартия, за съжаление.

Дарове от природата 

Ако се озовем някъде без четка и паста, един от най-добрите начини да се погрижим за зъбите си е като хапнем малко плодове преди лягане. Уви, това едва ли ще ни спаси от лош дъх сутринта, но поне ще ни помогне да махнем по-големите парченца храна от зъбите си.

Снимка 346951

Източник: iStock

Ябълките, морковите и целината са най-подходящи. Ябълките съдържат витамин С и киселина, която натурално избелва зъбите; морковите съдържат големи количества витамин А, който пък подхранва емайла; а целината засилва производството на слюнка в устата, която отмива остатъците храна и защитава зъбите и венците.

Дъвка

Снимка 346950

Източник: iStock

Все пак дъвките са създадени, за да почистват устата и да осигуряват свеж дъх, когато нямаме време за по-задълбочена хигиена. Те ефективно премахват заседнали между зъбите частици и събират бактерии от устната кухина.

Важно е да се отбележи, че не бива да дъвчем дъвката повече от една минута, защото след това бактериите започват да се освобождават обратно в устата ни.