Независимо дали живеем в малък или голям дом, вероятно често се чудим къде да сложим това и онова. Разбира се, че наличието на достатъчно пространство е от съществено значение. Но от не по-малко е и това как ще го оползотворим.

Ако не ни бива много в подреждането и домът ни е не толкова нашата крепост, колкото крепостта на хаоса, значи е време да въдворим ред. Най-малкото, защото този безпорядък около нас не ни влияе добре.

А ето и как да стане това, според интериорния дизайнер от ИКЕА Кристин Гох.

Защо домът трябва да е винаги чист

Защо домът трябва да е винаги чист

Как ни влияе животът в чист и подреден дом

Мека мебел

Освен удобно място за сядане, те могат да са и супер възможност да съхраняваме вещи, които не използваме толкова често. Дали ще е завивка за друг сезон, играчки или книги, кухината на меката може да ни послужи идеално.

Затова е добре да избираме разтегателни дивани и фотьойли. Току-виж на тях сме приютили и някой изненадващ гост. А от двете страни на меката мебел можем да сложим висящи органайзери за дистанционни, книги и други ежедневно потребни вещи.

Снимка 374819

Източник: FAcebook / IKEA

Кухнята

Ако се чудим и се маем как да поберем маса с няколко стола в това малко пространство, има по-добра алтернатива - сгъваем плот, който се прибира към стената

Добра идея за кухнята, където всичко трябва да ни е пред очите, са и няколко рафта, на които да подредим най-използваната посуда или електроуредите. Така няма да усетим липсата на достатъчно шкафове.

Снимка 374824

Източник: iStock

А за всичко онези малки пликчета с подправки, прибори и какво ли още не е идейно да използваме по-къс корниз или релса, които да закрепим от вътрешната част на вратата например. И с щипки за него закачаме всичко, което искаме. Прибрано и прегледно.

Растения и книги

Ако сме им фенове, но размерите на дома ни не позволяват да дадем воля на тези свои чувства, трябва да мислим... вертикално. Вместо стандартна библиотека, която заема прекалено много място, ни трябват само няколко рафта в разчупена конфигурация. Така ще си създадем и нестандартна декорация. 

Снимка 374838

Източник: Facebook / Walls and Floors

Как се да отървем от прахта у дома

Как се да отървем от прахта у дома

Няколко ефикасни трика

Снимка 374816

Източник: Facebook / Pixel Garden Art

Саксиите с любимите ни растения също могат да са подредени на стената в коридора например. Така и цветята са налице, и апартаментът ни не е превзет от тях, пише Daily Mail.