Да живеем сред ред и чистота е напълно логично, но понякога не особено лесно за постигане. Ако нашият дом е нашата крепост, а ние сме кралете в нея, какво ни трябва, за да се чувстваме наистина добре?

Със сигурност чистенето не е сред любимите занимания. Но, ако сме наясно с ползите от него, мотивацията да хванем метлата и парцала ще скочи драстично. Ето как ни влияе обитаването на чист и подреден дом, дори на подсъзнателно ниво.

Здраве

Колкото по-често почистваме, толкова по-малък е шансът да се разболеем. Ние и нашето семейство. Tова важи най-вече, ако някой е хванал грип и бактериите са навсякъде. Но не бива да прекаляваме с препаратите, защото могат да предизвикат алергични и други неприятни реакции.

Снимка 282727

Източник: iStock

Гости

Освен ако не сме прекалено над битовизмите и не се притесняваме близките ни да видят в каква симпатична кочинка си живеем, е добре да поразчистим още сега. Не е задължително мебелите да са скъпи и да сме хвърлили хиляди за ремонт.

Домът си личи по това колко чист и подреден е. А ако сме се справили с тази задача, ще искаме да демонстрираме резултата на колкото се може повече хора. Гостоприемството винаги се цени високо, но и малките детайли не остават незабелязани.

По-малко ремонти и разходи

Ако почистваме редовно банята, няма след година-две да се чудим как да оправим черните фуги, които вече не се поддават на обработка с никакъв препарат. Когато нещо е захабено, веднага мислим за неговата смяна. Но ако поддържаме всичко в приличен вид, ще сместим немалко пари от нови покупки.

Снимка 329874

Източник: iStock

Тренировка

Въпреки че не ни изглежда никак забавно, седмичното цялостно почистване на дома си е една натоварваща тренировка. А най-хубавото е, че ефектът е двоен - и за тялото, и за дома. Така че, може да използваме това оправдание, за да пропуснем фитнеса - от време на време, поне веднъж в седмицата.

Навик

Ако поставяме всяко нещо на мястото му, след като сме го използвали, и мием всяка чаша и чиния, няма след дни да се хващаме за главата колко време ще ни трябва да подредим хола и да изпразним мивката от мръсните съдове.

Вина

Да се отпуснем с книга и чаша вино в ръка в неделя следобед, когато всичко вкъщи ни издава, че не сме чистили от достатъчно дълго? Трудно... Със сигурност ще изпитваме чувство за вина и няма да си починем на спокойствие.

Снимка 330390

Източник: iStock

Поне докато не подредим купа дрехи на онзи стол, не махнем всички остатъци от яденето през седмицата от масата и не си оправим най-сетне леглото. Нищо че скоро пак ще се наместим в него.

Продуктивност

Безпорядъкът е враг на нашата креативност. Ако работим от вкъщи или обичаме в свободното време да пишем или рисуваме, то тогава трябва да го имаме предвид.

Всички тези разхвърляни предмети и мръсни части от дома действат разконцентриращо, пише Kalyn Brooke. Карат ни да мислим дали все пак да не почистим. И така няма как да останем фокусирани върху по-важното занимание.

Снимка 367769

Източник: iStock

Контрол и удовлетворение

Когато поредният успех ни се измъкне под носа и почувстваме, че нищо в живота не зависи от нас, тогава подреденият дом се превръща в нашия остров на успокоение. Поне неговият вид е в наши ръце и явно добре сме се справили със задачата.

Най-лесното почистване на скара

Най-лесното почистване на скара

Роботът, който върши всичко сам

Колкото и да сме изморени след почистването (което не е задължително, ако разпределяме умерено задачите), финалният резултат със сигурност ще ни накара да бъдем доволни от положените усилия.