Космите са един от основните отличителни белези на домашните любимци. Освен за защита, те придава по-приятен и очарователен външен вид. Гъстата и лъскава козина е индикатор и за добро здраве при котки и кучета, въпреки че понякога е неудобство за техните собственици.

Нормално е животните да я сменят няколко пъти в годината, оставяйки досадни косми по дрехите и навсякъде в дома. Това, разбира се, може и да доведе до алергии при хората. Премахването на космите невинаги е лесно, тъй като понякога се сливат с определени дрехи или тъкани и остават незабелязани при почистване.

Когато нашият домашен любимец се скубе, не бива да се отчайваме, ако прахосмукачките или почистването не са достатъчни. С тези прости и евтини трикове можем да премахнем космите без проблеми от всякакви повърхности, пишат от Hola.

Лепяща лента

Снимка 372838

Източник: iStock

Ролките с лепящи ленти са отлични инструменти за косми по дрехите. Лесно се намират и в почти всеки универсален магазин. Колкото по-широка е лентата - толкова по-добре.

Необходимо е само да поставим ролката върху дрехата и с плавни движения да търкаляме. Разбира се, към деликатните тъкани, като коприна, и ние подхождаме и деликатно.

Домакински ръкавици

Снимка 372839

Източник: iStock

Латексовите ръкавици, предназначени да предпазват ръцете при почистване (или за санитарна употреба), са много практични, за да се отървем от космите в цялата къща.

Просто трябва да ги намокрим малко, за да се залепват космите за гумата по-лесно. Този трик е особено полезен при почистване на килими, покривала за мебели или тапицирани повърхности.

Студен въздух

Снимка 372837

Източник: iStock

Сешоарът може да се превърне в един от най-добрите ни съюзници, за да сложи край на космите по дрехите.

Необходима ни е максималната мощност на функцията за студен въздух, за да може влакната на дрехата да станат по-плътни (като се избягва статичното електричество). Така космите няма да се промъкнат между тъканите.

Омекотител за дрехи

Снимка 372840

Източник: iStock

Ако ще почистваме от космите на домашния ни любимец килима с прахосмукачка, имаме точната нужна ни идея.

Преди да започнем, може да напръскаме килима с омекотител за дрехи, разреден с вода. Това със сигурност ще направи задачата по-лека. Веществото в продукта ще омекоти влакната, което ще доведе до по-ефективното им отстраняване с прахосмукачката.