Пластмаса - самата дума вече всява ужас и напомня за всички зловещи снимки за диви животни, осакатени или погълнали човешки пластмасов боклук. Но ето че на тази апокалиптична картина се противопоставя една чудесна новина - британски учени откриха гъба, която разгражда пластмасата и я превръща в строителен материал.

Откритието на хора от Кралската ботаническа градина в Лондон, които го публикуват в първия по рода си "Доклад за състоянието на гъбите по света 2018". Aspergillus tubingensis е името на вида, открит на няколко бунища в Пакистан. Според учените, тази гъба е в състояние да разгради пластата за няколко седмици в сравнение с годините, нужни за естественото (доколкото думата е подходяща) разпадане.

Снимка 380478

Източник: Kew Gardens

Aspergillus tubingensis израства по повърхността на отпадъците, като отделя ензими, които разграждащ връзките между молекулите на пластмасата. Том Прескот от Кралската ботаническа градина казва, че откритието на вида може да е отговорът на големия екологичен проблем с отпадъците.

"Гъбите се смятат за възможен устойчив източник на материали за строителство, като много компании в САЩ проучват възможностите за развитие на този пазар", допълва Прескот. В Доклада се описват повече от 2000 нови вида гъби, открити през 2017 г. 

Замърсяването с микропластмаса е по-сериозно, отколкото мислехме

Замърсяването с микропластмаса е по-сериозно, отколкото мислехме

Плува в океана, лети във въздуха и пълзи по земята