Има твърдение, че ходенето по 10 хиляди стъпки на ден е полезно за здравето. Но така ли е наистина?

Медицинският журналист Майкъл Мосли разследва предполагаемите предимства на ходенето по 10 хиляди стъпки на ден и провежда малък експеримент с професор Роб Копланд от Университета Sheffield Hallam, като част от един документален филм на BBC One, наречен "Истината за добиване на мотив".

Историята на 10 хиляди стъпки

Снимка 337751

Източник: iStock

Първоначално Мосли се заема да разбере откъде идва идеята за ходене по 10 хил. стъпки на ден.

Той установява, че това се използва за пръв път от японска маркетингова кампания в навечерието на Олимпиадата през 1964 г. в Токио. Въз основа на работата на академика д-р Йоширо Хатано, компанията създава устройство, наречено Manpo-Kei (10 хил. метра стъпки), за да насърчи японския народ да стане по-активен.

След повече от 50 години трябва ли и ние да се стремим да постигнем определен брой стъпки на ден?

Експериментът

Снимка 337744

Източник: iStock

Мосли решава да сравни ползите от ходенето по 10 хиляди стъпки на ден с алтернативна форма на физическа активност, като приложението Active 10. Програмата Active 10 включва три бързи 10-минутни разходки на ден.

Моали и Копланд провеждат своя експеримент с участници от фабрика в Шефилд, като всички искат да се опитат да станат по-активни ежедневно. Половината от групата получава целта да постигне 10 хиляди стъпки на ден, еквивалентно на осем километра ходене. Другата половина прави три 10-минутни разходки на ден, като достига приблизително разстояние от 2.5 км или само 3000 стъпки.

Снимка 337746

Източник: iStock

Въпреки че с Active 10 участниците правят по-малко километри като цяло, Мосли и Копланд откриват, че това е по-добрата форма на физическа активност, защото когато правим упражнения с умерена интензивност, имаме най-големи ползи.

В допълнение към доказаните предимства за здравето от включването на малко по-интензивна форма на физическа активност в ежедневието, участниците установяват също, че по-лесно е да намерят време за три 10-минутни разходки, отколкото да се опитат да достигнат общо 10 хиляди стъпки.