В началото на XVIII век д-р Джеймс Паркинсон за първи път прави научно описание и изследване на заболяването. През следващите 40 години на територията на Англия и Уелс са регистрирани само 22 случая на смърт, причинени от болестта Паркинсон, което е доста малко на фона на 15-милионното население. 

През 2014 г. тази бройка вече достига 10 000. За периода 1990-2015 г. смъртността от Паркинсон скача двойно, а в момента заболяването коства живота на над шест милиона души в световен мащаб.

Скорошно изследване на университета в Мичиган, САЩ, сочи, че смъртните случаи отново ще скочат двойно (или повече) през следващите 20 години. 

Снимка 403928

Източник: iStock

Неврологичните разстройства са най-разпространеният вид заболявания в световен мащаб и са причинени най-вече от промените в живота, които видът ни претърпява през последните 150 години.

Индустриализацията и удължаването продължителността на живота на хората са в основата на растящите числа, казват учените.

Интересен факт е, че спадът в тютюнопушенето в глобален план допринася за популярността на Паркинсон. Изследвания сочат, че пушачите страдат от Паркинсон с до 40% по-малко от непушачите.

Снимка 383750

Източник: iStock

Друг интересен, но далеч не толкова мотивиращ факт, е, че напредъкът в лечението и овладяването на болестта е почти незначителен.

Терапията и медикаментите, които ползваме днес, за да борим болестта, са на повече от 50 години, и очевидно не представляват ефективно решение.