Както при водата, при храната също е важно не само количеството, но и времето, в което я приемаме. И то по простата причина, че от него зависи колко точно ще е полезна за нас. Ето и няколко примера.

Ориз

Точното време: На обед. Тогава метаболизмът ни е достатъчно бърз, за да усвоим всички въглехидрати.
По-добре не: Ако ядем ориз за вечеря е по-вероятно дa натрупаме ненужни мазнини.

Месо

Точното време: Отново на обед. Месото е важен източник на желязо, доставя и кислород на клетките в целия организъм. Това, от своя страна, намалява умората и ни помага да бъдем свежи до края на деня.
По-добре не: Необходими са ни около пет часа, за да преработим напълно месото (зависи и от неговия вид, разбира се). Затова не е добра идея да го консумираме късно вечер.

Паста

Точното време: За закуска и обед. Твърдата пшеница е богата на фибри и ни помага да се изчистим от токсините в организма. Също така, има нисък гликемичен индекс и предпазва от диабет тип 2.
По-добре не: Въпреки ползите си, пастата си остава висококалорична. А подобни храни не са подходящи за късно хапване.

Снимка 246726

Източник: iStock

Тиквички

Точното време: За вечеря. Те са богати на фибри и добре почистват стомашно-чревния тракт. Затова ще ни подействат добре дори след не особено здравословно хапване през деня.
По-добре не: На закуска. Тиквичките имат силен диуретичен ефект и дехидратират.

Картофи

Точното време: За закуска или обед. Нишестето в тях намалява нивата на холестерола. 
По-добре не: За вечеря. Картофите съдържат два-три пъти повече калории от повечето от другите зеленчуци. Ако не можем да се откажем от тях, нека поне бъдат в по-малко количество.

Домати

Точното време: За закуска. Киселините в доматите подпомагат функциите на стомаха и панкреаса.
По-добре не: Вечер. Същите тези киселини могат да повлияят на баланса между водата и солта в организма. А в резултат на това да се предизвика прекомерно потене през нощта, пише Bright Side.

Снимка 344574

Източник: iStock

Тъмен шоколад

Точното време: На закуска. Само няколко блокчета са достатъчни, за да се заредим с антиоксиданти.
По-добре не: Вечер. Ако злоупотребим с повече от 25 грама, шоколадът бързо ще се превърне в мазнини.

Банани

Точното време: На обед. Бананите са богати на фибри и подпомагат храносмилането.
По-добре не: Това влияние обаче прави този плод неподходящ за консумация късно вечер, защото може да раздразни стомаха.

Точното време за пиене на вода

Точното време за пиене на вода

За да бъде по-полезна

Ябълки

Точното време: За закуска. Пектинът подпомага работата на червата и изхвърлянето на канцерогенните вещества.
По-добре не: Вечер. Ябълките могат да раздразнят стомаха и да предизвикат киселини. А пектинът е труден за преработка и усвояване.

Храни, които ни дават енергия

Храни, които ни дават енергия

Какво да ядем, ако сме спали зле