Както при водата, при храната също е важно не само количеството, но и времето, в което я приемаме. И то по простата причина, че от него зависи колко точно ще е полезна за нас. Ето и няколко примера.
Ориз
Точното време: На обед. Тогава метаболизмът ни е достатъчно бърз, за да усвоим всички въглехидрати.
По-добре не: Ако ядем ориз за вечеря е по-вероятно дa натрупаме ненужни мазнини.
Месо
Точното време: Отново на обед. Месото е важен източник на желязо, доставя и кислород на клетките в целия организъм. Това, от своя страна, намалява умората и ни помага да бъдем свежи до края на деня.
По-добре не: Необходими са ни около пет часа, за да преработим напълно месото (зависи и от неговия вид, разбира се). Затова не е добра идея да го консумираме късно вечер.
Паста
Точното време: За закуска и обед. Твърдата пшеница е богата на фибри и ни помага да се изчистим от токсините в организма. Също така, има нисък гликемичен индекс и предпазва от диабет тип 2.
По-добре не: Въпреки ползите си, пастата си остава висококалорична. А подобни храни не са подходящи за късно хапване.
Източник: iStock
Тиквички
Точното време: За вечеря. Те са богати на фибри и добре почистват стомашно-чревния тракт. Затова ще ни подействат добре дори след не особено здравословно хапване през деня.
По-добре не: На закуска. Тиквичките имат силен диуретичен ефект и дехидратират.
Картофи
Точното време: За закуска или обед. Нишестето в тях намалява нивата на холестерола.
По-добре не: За вечеря. Картофите съдържат два-три пъти повече калории от повечето от другите зеленчуци. Ако не можем да се откажем от тях, нека поне бъдат в по-малко количество.
Домати
Точното време: За закуска. Киселините в доматите подпомагат функциите на стомаха и панкреаса.
По-добре не: Вечер. Същите тези киселини могат да повлияят на баланса между водата и солта в организма. А в резултат на това да се предизвика прекомерно потене през нощта, пише Bright Side.
Източник: iStock
Тъмен шоколад
Точното време: На закуска. Само няколко блокчета са достатъчни, за да се заредим с антиоксиданти.
По-добре не: Вечер. Ако злоупотребим с повече от 25 грама, шоколадът бързо ще се превърне в мазнини.
Банани
Точното време: На обед. Бананите са богати на фибри и подпомагат храносмилането.
По-добре не: Това влияние обаче прави този плод неподходящ за консумация късно вечер, защото може да раздразни стомаха.
Ябълки
Точното време: За закуска. Пектинът подпомага работата на червата и изхвърлянето на канцерогенните вещества.
По-добре не: Вечер. Ябълките могат да раздразнят стомаха и да предизвикат киселини. А пектинът е труден за преработка и усвояване.