Ракът и десетките му разновидности вече изместват сърдечните заболявания по брой отнети животи. Твърдението важи за хората на възраст между 35 и 70 години, които живеещи в държави, където доходите са средни или над средните в световен мащаб.

Това сочат резултатите на скорошно проучване, проведено в Квебек, Канада, което показва, че от 2003 г. насам случаите на рак са се увеличили значително.

Смъртоносните сърдечни заболявания все още са водещата причина за смърт в глобален план, но в държави от "първия свят", сред които са Канада, Швеция и Обединените арабски емирства, ракът отнема до два път повече животи от сърдечните болести.

На пръв поглед това е доста странно, като вземем предвид, че медицинските услуги в тези държави са на доста високо ниво. А Швеция например се слави като една от най-здравословните страни в света.

Сърцето, сърдечните заболявания и как да се предпазим от тях

Как да пазим сърцето здраво

Малки, но важни стъпки

Сред държавите със средна доходност, където ракът се превръща във водеща причина за смърт, са Иран, ЮАР, Колумбия, Китай, Бразилия, Аржентина, Чили, Турция и Полша.

Според учените, сърдечните заболявания започват да изостават зад рака, тъй като вече има множество ефективни медицински средства за предотвратяването и овладяването им. При онкологичните заболявания обаче тези механизми и методи са значително по-малко.