Световната здравна организация започва проучване за потенциалния риск за здравето от наличието на микрочастици пластмаса в бутилираната вода, пише BBC.

Поводът е мащабно разследване на журналистическата организация Orb Media, при което бил анализиран химическият състав на бутилираната вода на 11-те най-големи световни брандове - 250 бутилки, произведени в девет страни. В почти всички имало частици пластмаса. Тестовете са направени в университета на щата Ню Йорк.

Пластмасата е опасна и никой не го крие

Пластмасата е опасна и никой не го крие

Разделяме се постепенно с еднократните чаши за кафе

Пластмасата стана един от най-разпространените използвани материали от човечеството. Сега тя прониква във водата и в други основни продукти, които използваме.

Към момента няма доказателства, че микрочастиците пластмаса могат да навредят на здравето, дори при редовен прием, но ефектът им още не е проучен напълно.

анкета

От каква бутилка пиете минерална вода?

Виж резултати

От пластмасова 31.4%

От пластмасова, защото такива са по-голямата част от бутилките на пазара 38.9%

От стъклена 8.1%

Не пия минерална вода, пия вода от чешмата 21.6%

В развиващите се страни, където водата от кранчето може да е негодна за пиене, експертите съветват, както и досега, да се пие бутилирана вода.

Пластмасата превзема океаните

Пластмасата превзема океаните

Проблемът със замърсяването остава

Въпреки това дори в развитите страни понякога липсват санитарни норми за допустимото ниво на микрочастици пластмаса във водата; не са разработени и универсални процедури за тестове на този параметър.

При подобно изследване миналата година екипът на професор Шери Мейсън, която ръководи настоящия проект, откри микрочастици пластмаса и във водата от водопровода, в морски продукти, в бирата, в морската вода и дори във въздуха.